En av sprängladdningarna detonerade aldrig, utan hittades vid Lilleby camping.
En av sprängladdningarna detonerade aldrig, utan hittades vid Lilleby camping.

Dom mot nazister för bombdåd

ANNONS
|

Fallet kretsar kring tre sprängladdningar mellan november i fjol och januari i år, varav två hann detonera. Vid ett flyktingboende i Västra Frölunda skadades en anställd livshotande, medan den andra bomben exploderade utanför en av Syndikalisternas lokaler. Den tredje sprängladdningen utlöstes aldrig.

Tre män, som tidigare haft kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen (NMR), dömdes i tingsrätten till långa fängelsestraff. Längst straff fick en 23-åring som dömdes till åtta och ett halvt års fängelse för två fall av allmänfarlig ödeläggelse, försök till samma brott samt vapenbrott.

En nu 51-årig man dömdes till fem års fängelse för medhjälp i två av fallen, medan en 20-åring dömdes till ett och ett halvt års fängelse.

ANNONS

Enligt kammaråklagare Mats Ljungqvist hade männen politiska motiv till att placera ut sprängladdningarna. Att männen fälls är därför principiellt viktigt, anser han.

- Det är oerhört viktigt att rätten markerar emot det som vi kallar inhemsk extremism, det vill säga brott i politiska syften, sade han till TT i samband med tingsrättsdomen.

- Måltavlorna man har valt ligger väl inom ramen för vad personer inom en vit makt-miljö skulle kunna välja.

TT

Fakta: De tre bombdåden

11 november 2016: En bomb detonerade sent på kvällen utanför Syndikalisternas lokal i Göteborg. Materiell förstörelse, men ingen människa skadades.

5 januari 2017: En bomb detonerade vid ett flyktingboende i Västra Frölunda. En anställd fick livshotande skador i sitt högra ben och har opererats tio gånger sedan händelsen.

25 januari 2017: En bomb upptäcktes på Lilleby Camping. Bomben detonerade aldrig men hade kunnat orsaka allvarliga skador.

Källa: Förundersökningen.

Fakta: Domen i tingsrätten

23-årig man: Fängelse i åtta år och sex månader. Dömd för allmänfarlig ödeläggelse i två fall och försök till samma brott i ett fall samt vapenbrott. Friades dock från försök till mord alternativt grov misshandel.

51-årig man: Fängelse i fem år. Dömd för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse två fall. Friades dock från försök till mord alternativt grov misshandel. Dömd för att ha försett de andra med sprängmedel.

20-årig man: Fängelse i ett år och sex månader. Dömd för medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse i ett fall samt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Källa: Domen i Göteborgs tingsrätt.

ANNONS