Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Doktorand gripen - misstänks ha sålt kemiska giftvapen

En doktorand vid Uppsala universitet misstänks för att ha sålt gift som klassas som kemiskt vapen. Nu har mannen gripits.

På onsdagsmorgonen greps en man i 25-årsåldern i sin bostad i Uppsala. Mannen är doktorand vid Uppsala universitet. Enligt polisens hemsida hade mannen varit anhållen i sin frånvaro. 

– Gripandet har föregåtts av ett omfattande spanings- och utredningsarbete där misstankarna har kommit att riktas mot den här personen som är doktorrand på Uppsala universitet. Han greps här tidigt på morgonen i Uppsala helt odramatiskt efter att ha varit anhållen i sin frånvaro, säger polisens presstalesman Christer Nordström. 

Doktoranden misstänks för att ha sålt gift som klassas som kemiskt vapen. Han har bedrivit handel på internet med giftiga preparat och droger.

Han är därför misstänkt för förberedelse till spridande av gift och brott mot lagen om krigsmateriel. Polisen uppger att man i nuläget i kan släppa några detaljer i ärendet på grund av att man 

Ett av de farliga ämnen som mannen har haft till försäljning finns med på en lista angående kemiska vapen i lagen om krigsmateriel.

Polisen skriver att mannen också misstänks för försök till grov utpressning, alternativt medhjälp därtill, för att ha skickat ett giftigt ämne som ett led i ett utpressningsärende.

Mannen i 25-årsåldern är också misstänkt för narkotikabrott, både framställning och överlåtelse.

Polisen kommer under dagen att genomföra husrannsakningar på flera olika platser för att säkra bevis.

Om den misstänkte mannen har lyckats sälja preparat som klassificeras som kemiska vapen vill polisen i nuläget inte svara på. 

– Det är detaljer jag inte kan gå in på just nu. Vi är i ett tidigt skede i utredningen där vi har en misstänkt frihetsberövad och vi utför nu en mängd olika utrednignsåtgärder och därför kan vi inte gå in på några detaljer. Den misstänkte kommer nu att förhöras kring de olika brottsmisstankarna och det är där befinner vi oss just nu, säger Christer Nordström. 

Kan det bli tal om fler gripanden?

– I nuläget finns ingen ytterligare misstänkt, säger polisens presstalesman. 

Texten uppdateras.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.