Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En doktorand åtalas för att ha stulit gift från Uppsala universitet. Arkivbild.

Doktorand åtalas för giftutpressning

Planen var att pressa den tjeckiska staten på många miljoner genom att hota att sprida gift. En 27-åring doktorand har nu åtalats. Även slovakiska staten ska ha pressats på samma sätt.

I november 2014 ska mannen ha postat ett brev med gift till inrikesdepartementet i Tjeckien. Samma dag fick inrikesministern ett hotfullt mejl från en okänd avsändare. Utpressarna krävde 5 000 i bitcoin annars skulle gift spridas via luft och vatten i shoppingcentrum.

Vid brottstillfället motsvarade 5 000 bitcoin, vilket är en elektronisk valuta, drygt 14 miljoner svenska kronor.

- Giftet skickades i ett rekommenderat brev och vi kunde spåra att det hade postats på Willys i Gottsunda i Uppsala, säger åklagare Henrik Söderman vid internationella åklagarkammaren.

Flera giftbrev

Inga pengar betalades dock ut och nu åtalas en doktorand vid Uppsala universitet för medhjälp till försök till grov utpressning. Själva utpressningsmejlet har inte gått att knyta till doktoranden, och tjeckisk polis har inte lyckats gripa några eventuella kumpaner.

Nu avslöjar Henrik Söderman att doktoranden även utreddes för att ha pressat den slovakiska staten på pengar.

- I november 2014 ska ett liknande brev ha postats till den slovakiska staten. Det är samma upplägg, men vi har fått information om att giftbrevet som skickades till Slovakien inte finns kvar så vi har inte gått vidare i den delen.

Stal från universitetet

Efter att polisen kommit doktoranden på spåren monterades dolda kameror upp på Uppsala universitet. På övervakningsfilmer syns doktoranden då han förpackar giftleveranser och skriver ut adresslappar, enligt åklagaren.

Mannen åtalas även för att ha stulit sprutor och gift från universitetet vid tolv tillfällen. Enligt åklagaren ska mannen ha sålt giftet via flera nätsidor, men de flesta köparna är fortfarande inte identifierade.

Mannen ska bland annat ha hanterat giftet ricin. Eftersom ricin klassas som krigsmateriel åtalas han även för grovt brott mot lagen om krigsmateriel. Mannen greps i mitten av april, och han har under utredningen nekat till brott.