Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Dog efter lång väntan på ambulans

En kvinna i Höganäs som ramlat i hemmet fick ingen ambulans förrän anhöriga ringt till SOS Alarm fyra gånger.

Fyra gånger ringde anhöriga till en äldre kvinna i Höganäs efter ambulans. När den väl kom var hennes tillstånd kritiskt och hon dog samma dygn. Fallet anmäls nu till Socialstyrelsen.

Enligt Höganäs kommuns lex Maria-anmälan upplevde de anhöriga att de togs på allvar av SOS Alarm först tredje gången de larmade. Den ambulanspersonal som till sist kom ska ha varit mycket upprörd över att kvinnan inte fått hjälp tidigare.

Den drygt 80-åriga kvinnan larmade själv på kvällen den 10 februari om att hon fallit i hemmet. Hon fick hjälp av nattpatrull och distriktssköterska, men hade inga synliga skador.

Vid en ny kontakt morgonen därpå hänvisades hon till vårdcentral. De anhöriga ansåg att allmäntillståndet snabbt försämrades och valde att i stället slå larmnumret 112.

Men det dröjde flera timmar innan ambulans var på plats. Kvinnan fördes till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.

Av anmälan framgår att det uppstod missförstånd mellan hemvården, kommunens trygghetslarm och SOS Alarm. Kommunen ser nu över och reviderar sina rutiner. På SOS Alarm uppger presskontakten Matz Laurentz att man tar fram tillgängligt material i fallet för att snabbt kunna svara på frågor från Socialstyrelsen.