Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är diskriminering att personer med autismspektrumdiagnos inte får mönstra, anser DO. Arkivbild.
Det är diskriminering att personer med autismspektrumdiagnos inte får mönstra, anser DO. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

DO stämmer försvaret för nej till autism

Diskrimineringsombudsmannen stämmer Försvarsmakten för ett fall där en man med autismspektrumdiagnos inte fått mönstra.

Försvarsmakten öppnade i våras upp för personer med lindrig adhd att mönstra, men har kvar regelverket för autismspektrumtillstånd.

Det bryter mot diskrimineringslagen anser Diskrimineringsombudsmannen (DO), som därför nu stämmer försvaret, rapporterar P4 Värmland.

– Det handlar egentligen inte om att alla ska ha rätt att göra värnplikt, utan det handlar om att man ska pröva varje fall utifrån en persons individuella förutsättningar, säger DO Lars Arrhenius till P4.

I centrum i fallet står 25-årige Erik Fenn, som redan som barn fick sin diagnos och därför också automatiskt sållades bort när han ville bli prövad för värnplikt.

Nu får han stöd av DO, som även tidigare kritiserat regelverket.

– Det känns jättebra. Om Försvarsmakten fälls för diskriminering ser jag att det skulle vara väldigt svårt för dem att fortsätta ha dessa regler, säger Erik Fenn till P4.

– Jag tycker att det är diskriminerande. Jag vill åtminstone få chansen att göra mönstringen.

I stämningsansökan yrkas på att Försvarsmakten ska betala 45 000 kronor i diskrimineringsersättning, uppger DO i ett pressmeddelande.

Fakta: Försvarets regelverk

Försvarsmakten ändrade i våras sitt regelverk kring så kallade neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Efter ändringen kan de med lindrig adhd, som inte behöver medicinering och uppfyller de övriga kraven, pröva eller mönstra. Tidigare uteslöts personerna automatiskt.

Försvarsmakten ändrade dock inte reglerna gällande autismspektrumtillstånd.

Källa: Försvarsmakten.