Centerledaren Annie Lööf har motflyt i väljaropinionen. Arkivbild.
Centerledaren Annie Lööf har motflyt i väljaropinionen. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/AP/TT

DN/Ipsos: Nedförsbacke för C

ANNONS

Centerpartiet hamnar på sin lägsta notering på sju år i Ipsos opinionsmätning i maj gjord på uppdrag av Dagens Nyheter.

I de tre senaste mätningarna har C tappat väljarstöd och får nu 5 procent avrundat nedåt. I juni förra året hade partiet 10 procent.

Väljarströmmen visar att nettoförlusten för C är störst till Socialdemokraterna.

– Nästan var femte väljare som röstade på Centerpartiet 2018 uppger i majmätningen att de skulle rösta på Socialdemokraterna, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till Dagens Nyheter.

S ökar till 32 procent efter en tillfällig nedgång till 30 procent i aprilmätningen. För övriga partier är förändringarna ringa.

ANNONS

Undersökningen bygger på 1 569 intervjuer som genomfördes den 10–22 maj. Intervjuerna skedde via telefon, webbenkät och en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Eftersom kvoturval tillämpas kan inte felmarginaler beräknas på traditionellt sätt.

Fakta: Ipsos majmätning

Frågan löd: Om det var val till riksdagen i dag, vilket parti skulle du då rösta på? Svar i maj med april inom parentes.

S: 32 (30)

M: 22 (22)

SD: 18 (18)

V: 9 (9)

C: 5 (6)

KD: 5 (6)

MP: 3 (4)

L: 3 (3)

Källa: Dagens Nyheter/Ipsos

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS