Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dna-bevis vid en mordrättegång i Halmstad leder till enäggstvillingar. Arkivbild.

Dna vid mord leder till enäggstvillingar

Dna-spår i en pågående rättegång gällande ett mord i Halmstad pekar inte ut en enskild gärningsman. I stället leder det till två 18-åriga enäggstvillingar – med identiskt dna.

Rättegången i Halmstads tingsrätt gäller mordet på en man i 30-årsåldern i januari i år. Mannen sköts ihjäl med flera skott och kroppen hittades intill en skogsväg utanför Halmstads tätort den 9 januari.

Dna-spåren som leder till tvillingbröderna hittades på en patron som inte hade avlossats, samt på cigarettfimpar som återfanns i offrets utbrända bil. Men frågan är om de binder någon av dem till brottet.

Erkännande nödvändigt

- Enligt svensk bevispraxis ska det vara ställt utom rimligt tvivel om man ska döma någon för mord. Domstolen kan ju inte fälla någon för att det kanske var han eller kanske hans bror, säger försvarsadvokat Björn Hurtig till Hallandsposten.

Försvarssidan gjorde sin sakframställan på onsdagen.

- Det finns fall utomlands med enäggstvillingar som har samma dna och som misstänkts för grova brott. Där har det inte gått att bevisa vem som varit gärningsmannen förrän den ena tvillingen slutligen erkänt, säger Björn Hurtig till P4 Blekinge.

Även pappan åtalas

Totalt åtalas fyra personer som samtliga nekar till brott. Den ene av de övriga två är tvillingarnas pappa.

Vice chefsåklagare Charlotte Österlund säger till P4-kanalen att experter vid Uppsala universitet granskar dna-spåren i ett försök att skilja tvillingarna åt. Eventuella resultat tros dock vara färdiga först i tid till en eventuell prövning i hovrätten.

Den övriga bevisningen består bland annat av avlyssnade telefonsamtal, samt indicier såsom att en taxi ringdes in kort efter att mordoffrets bil satts i brand.