Dinamarca ställs mot Sjöstedt

ANNONS
|

Beslutet togs med röstsiffrorna 115 mot 108 och en avstod.

Efter beslutet drog sig Ulla Andersson ur kampen om partiledarskapet, vilket innebär att Rossana Dinamarca ställs mot Jonas Sjöstedt då ombuden ska rösta om ny partiledare i morgon.

–Jag har tydligt sagt att jag ville att vi skulle vara två och då känns det riktigt att dra sig tillbaka, säger Andersson men medger att hon känner sig lite besviken.

Andersson säger att hon nu ställer sig bakom valberedningens förslag att Jonas Sjöstedt ska bli nästa partiledare. Samtidigt tillägger hon att även Dinamarca skulle vara ett bra val.

Jonas Sjöstedt är också lite besviken över att hans linje förlorade men tror inte att det påverkar beslutet om vem som ska väljas till ny partiledare.

ANNONS

–Jag hade ju väldigt gärna sett ett delat ledarskap. Jag har varit för det hela vägen. Men nu har kongressen sagt sitt och det är inget att säga om det. Ombuden bestämmer.

Fler ska synas

Om han blir vald kommer han att se till att fler än en syns, säger han och tillägger:

–En av dem är självklart Ulla Andersson.

Nu blir det upp till ombuden att välja om V ska ledas av en kvinna eller en man. För Dinamarca är det viktigt att Vänsterpartiet i egenskap av ett feministiskt parti leds av en kvinna.

–Jag har bland annat ställt upp för att jag tycker att det är viktigt att vi får en kvinna efter Lars Ohly, säger hon.

Hon tycker att det är trist att Ulla Andersson drar sig ur men vill inte uttala sig om det stärker hennes chanser att det nu bara finns två kvar, där en kvinna ställs mot en man.

–Jag vill inte spekulera i hur chanserna ser ut men jag kvarstår med min kandidatur. Det är viktigt att det inte bara finns en kvar i morgon, säger hon.

Beslutet föregicks av en lång debatt.

Kända personer

Efteråt sade Kalle Larsson, som fört partistyrelsens talan för att behålla dagens ordning, att han räknat med ett nederlag.

ANNONS

–Jag trodde faktiskt att det skulle bli ett delat ledarskap. Det finns goda argument för, säger han och nämner behovet av att avlasta partiledaren och att Vänsterpartiet behöver fler kända personer som företräder partiet.

Enligt Larsson blir det nu den nya partistyrelsens uppdrag att arbeta för att det blir så.

Kongressen sade även nej till att partiets vice ordförande och partisekreteraren ska väljas av kongressen i stället för att som nu utses av partistyrelsen.

Torsdagen var också Lars Ohlys tack och adjö efter nästan åtta år som partiledare.

Han sitter kvar i riksdagen och vill bli talesperson i någon fråga. Däremot vill han inte fortsätta efter nästa val.

ANNONS