Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20200501
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt första majtalar. 
Foto: Stina Stjernkvist / TT / kod 11610 Bild: Stina Stjernkvist/TT
STOCKHOLM 20200501 Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt första majtalar. Foto: Stina Stjernkvist / TT / kod 11610 Bild: Stina Stjernkvist/TT

Digitalt firande ersätter första maj-tågen

De traditionella första majtågen lyser med sin frånvaro i år. För Socialdemokraterna och LO väntar istället ett helt digitalt firande – som GP sänder under förmiddagen.

Av naturliga skäl blir årets första maj annorlunda jämfört med andra år. På grund av coronapandemin och dess mötesrestriktioner håller Socialdemokraterna och LO firandet helt digitalt i år.

Med start klockan 10.55 kommer GP sända en knapp timme där bland annat statsminister Stefan Löfven kommer att tala. Han har flaggat för att arbetarrörelsens högtidsdag i år är av underordnad betydelse.

– Jag kommer ännu tydligare att rikta mig till svenska folket, inte bara till arbetarrörelsen. Vi går igenom den här prövningen som ett land, och då är det den betoningen jag vill ha, säger han till DN.

– För en statsminister är det alltid landet först. I den här situationen är det viktigt att ta den ledarrollen som statsminister.

LÄS MER: Se bilderna – första maj genom historien i Göteborg

Inte aktuellt att ställa in

Vidare kommer även LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson att tala, andra människor från landet höras innan Internationalen avslutar.

Coronapandemin till trots har det aldrig varit fråga om att ställa in det traditionstyngda firandet, säger partisekreterare Lena Rådström Baastad i ett pressmeddelenade.

– Behovet av folkrörelsearbete blir ju inte mindre i tider av oro utan snarare tvärtom. Dessutom har ju årets paroll ”Ett starkare samhälle” om möjligt blivit ännu viktigare när vi ser vad vi tillsammans måste göra för att ta ansvar och hjälpas åt när vi utsätts för prövningar, säger hon.

Hållpunkter i GP:s program för 1 maj 2020:

10.55:

Sändningen startar.

11.01:

Tal av Stefan Löfven, partiordförande (S) tillika statsminister.

11.10:

GP:s Arne Larsson kommenterar Stefan Löfvens tal

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.