Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Detta ska du inte säga till polisen när de stoppar dig

"Jag anar att du kunde känna doften från donuts som jag hade ätit tidigare idag!". Hur fyndigt du än tycker att det låter så är det förmodligen inte första gången poliserna hör någon säga det när de stoppar en fortkörare. Nu listar polisen tio meningar du inte ska säga när du stoppas - om du vill att det ska gå snabbt och smidigt.

Brukar du trycka lite för hårt på gaspedalen? Sluta upp med det. En sänkning med bara en kilometer i timmen skulle spara 15 liv per år, enligt forskning som polisen använder sig utav.

En av de vanligaste bortförklaringarna till varför folk kör för fort är att man ska hämta barn på förskolan eller skolan.
– Vanligaste är att "jag skulle bara..." Man har bråttom någonstans för att göra något eller hämta något, säger Magnus Stridh, gruppchef och yttre befäl.

Många önskar trafikkontroller just runt skolor.
– När vi väl står vid skolan så är det inte sällan som det är föräldrarna själva som kör för fort vid den här skolan, berättar Magnus Stridh.

Tänker sig för

Han tycker att polisens arbete på vägarna är oerhört viktigt.
– Alla vi människor är väl lite som så att om man ser en polis, det gäller också mig själv när jag är ledig, så sänker man farten och tänker sig lite mer för. Det är viktigt att polisens syns ute på vägarna, säger Magnus Stridh och fortsätter.
– Har man blivit stoppad av polisen så berättar man det för sina nära och kära så det blir ofta ringar på vattnet. Det kan ibland räcka som polis att man ger en tillsägelse och inte skriver ut böter. Det är det vanligaste att man ger en tillsägelse om att man ska tänka på hastigheten eller om det är något annat.

LÄS MER: Vanligaste bortförklaringen vid fortkörning 

"Jag siktade på 150 km/h"

Men en del kommentarer gör polisen mer irriterad än andra. På Polisen Haninge, Nynäshamns Facebooksida har Magnus Stridh nu lagt upp förslag på tio saker man inte ska säga till polisen om de stoppar dig. Det vill säga om du vill att fordonsstoppet ska gå så fort och smidigt som möjligt, så att du hinner hämta dina barn innan förskolan stänger:

Polisen - Vet du varför jag stoppade dig?
Föraren - Nej, men jag börjar ana att det inte är så bra, jag tänker åka nu!

Polisen - Vet du hur fort du körde?
Föraren - Nej, jag siktade på 150 km/t! Hur fort mätte du mig? Lyckades jag?

Polisen - Vet du varför jag stoppade dig?
Föraren - Nej, men det tog verkligen tid innan du hann ikapp mig!

Vill du läsa fler bortförklaringar som polisen gärna är utan? Klicka dig igenom bildspelet.

"Härlig livskrydda"

Magnus Stridh säger att han har lätt till skratt och ofta kan han ändå skratta åt denna typ av kommentarer:
– Det förhöjer även vårt jobb. Ett fordonsstopp är något vi gör hela tiden, det är vår vardag. Men den här personen som jag stoppar, det kanske är första gången på tio-tjugo år som den personen blir stoppad av polisen. Så för mig kan ett roligt svar göra min arbetsdag väldigt rolig faktiskt. Så jag brukar uppskatta det. Men är det tvärtom, en väldigt dryg kommentar, då kan man bli väldigt trött själv.

Vad tycker du att man ska säga när man stoppas av polisen?
– Det är väl egentligen bara att ha ett vanligt samtal. Svara på frågorna och att både poliserna och föraren är trevliga. Man kan säga så här, att man pratar med varandra så som man själv vill bli bemött om man satt i den andra situationen. Om jag var förare så hade jag velat att polisen pratade med mig på det här sättet och tvärtom, säger Magnus Stridh.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.