Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Detta har hänt i ubåtsdramat

Delar av den svenska journalisten Kim Walls kropp har hittats i havet efter en ubåtsfärd tillsammans med den danske uppfinnaren Peter Madsen, som nu sitter häktad misstänkt för mord alternativt dråp. Vi reder ut vad som har hänt hittills.

Under fredagsmorgonen den 11e augusti kom rapporter om att en hemmagjord ubåt saknades i Öresund. Uppfinnaren Peter Madsen och den svenske journalisten Kim Wall skulle finnas ombord. Wall arbetade med ett reportage om Madsen och dennes ubåt Nautilus.

Anmäls försvunnen

Enligt de initiala rapporterna hade Nautilus inte kommit tillbaka i tid, och båten anmäldes därför försvunnen på fredagsmorgonen. Kvinnans anhöriga ska också ha anmält henne saknad under natten till fredagen. Danska myndigheter drog igång ett omfattande sökpådrag och slutligen kunde den 18 meter långa Nautilus siktas vid det danska försvarets utkikspunkt Køgebukten vid 11-tiden på fredagsförmiddagen. 

Börjar sjunka

Ubåten började då sjunka och ungefär en halvtimme senare stod ubåtens ägare, uppfinnaren Peter Madsen, välbehållen på land efter en räddningsinsats. Där berättar han för danska TV2 att ett ventilfel på en ballasttank ska ha gjort att båten havererat, och att situationen plötsligt blivit allvarlig när han skulle försöka reparera den. Därefter ska det ha tagit ungefär 30 sekunder för Nautilus att sjunka. 

Anhålls misstänkt för mord alternativt dråp

Madsen frågas även ut av polis om den svenska journalisten och uppger då att han varit ensam i båten när den sjönk. Han säger också att han har lämnat av Kim Wall i Köpenhamn under torsdagskvällen, vid 22.30. Madsen omhändertas av polis på plats. Senare under dagen bekräftar dansk polis att Madsen anhållits misstänkt för mord, alternativt dråp på den svenska journalisten.

Polisen går ut med signalement

Under fredagen går polisen ut med signalement på den saknade svenskan. Hon beskrivs vara i 30-årsåldern, cirka 160 centimeter lång och smalt byggd. När hon klev ombord på UC3 Nautilus under torsdagen var hon klädd i strumpbyxor och en orange blus. På fötterna bar hon ett par vita tennisskor. Under lördagen släpps den svenska journalistens identitet som Kim Wall.

Madsen häktas

På lördagen häktas Madsen – misstänkt för att ha orsakat Kim Walls död på grund av oaktsamhet. Han nekar till brott. "Min klient har gett en förklaring, men jag kan tyvärr inte gå in på några detaljer. Det har varit en förhandling bakom stängda dörrar", säger Madsens försvarsadvokat Betina Hald Engmark efter förhandlingarna i Köpenhamn. 

Ubåten bärgas

Parallellt med häktningen av Madsen, arbetar polis och sjöräddning under lördagen med att få upp ubåten till ytan. Under natten till söndagen töms båten på vatten och klockan nio på söndagsmorgonen påbörjas den kriminaltekniska undersökningen av farkosten. Under en presskonferens vid lunchtid meddelar Köpenhamnspolisen att ingen kropp hittats inne i ubåten.

Ger ny version

En vecka efter att efter att båten bärgas, måndagen den 21:a augusti väljer dansk polis att gå ut med informationen om att Madsen nu ändrat sin version om vad som hänt på båten. Han uppger nu att Kim Wall dött efter en olycka ombord på Nautilus, vilket gjort att han bestämde sig för att "begrava" henne i Køgebukten. Dansk polis uppger att de åtminstone tror på Madsens uppgift om att Kim Wall dog i hans ubåt. 

Kroppsdel hittas i Öresund

I samband med att de nya detaljerna delgetts, och nästan två veckor sedan Kim Walls försvinnande, gör en manlig cyklist i närheten av Öresund ett makabert fynd av en kroppsdel tillhörande en kvinna. Dansk polis bekräftar dagen efter, onsdagen den 23e augusti, att den kroppsdel som hittats tillhör den försvunna svenskan. Enligt polis har kroppsdelen medvetet avlägsnats från Kim Wall. Under den efterföljande presskonferensen bekräftar dansk polis att man funnit blodspår från Kim Wall i Peter Madsens ubåt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.