Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Musik, resor och böcker är våra främsta intressen.

Detta gör vi gärna på fritiden

Musik, böcker och resor. Det är vad svenskarna är mest intresserade av, enligt Intressekompassen 2015.

När vi själva får lista våra intressen nämns i genomsnitt sex områden som vi ägnar i snitt 53 minuter om dagen åt.

Högst ligger att lyssna på musik, läsa eller skriva samt att resa.

Därefter följer i tur och ordning film, matlagning, tv, drycker, korsord och sudoku, restaurangbesök, blommor och odling, hälsa och friskvård samt bakning.

När man bara får uppge sitt allra största intresse blir listan något annorlunda. Läsning och resande ligger fortfarande i topp. Men därefter kommer dator- och tv-spel, fotboll och mat.

Rapporten bygger på en undersökning som TNS Sifo gjort på uppdrag av Sveriges ledande tidskriftsförlag.

Stockholmare och göteborgare vill gärna ha fler intressen. Göteborgarna är också mer intresserade av yoga och samhällsfrågor än svensken i gemen och även de som läser mest.

Samtidigt är göteborgarna de som helst tiger om vad de sysslar med på sin fritid.

Flera intressen är uppdelade efter kön. Kvinnor läser mer än män och är mer intresserade av blommor, handarbete, yoga, ridning och mode. Männen sitter gärna framför datorn, jagar och fiskar eller spelar fotboll och golf.

Männen står också för en stor andel av det växande intresset för politik, som nu stiger efter ett par generationers ointresse.

Vi lägger i genomsnitt en dryg tusenlapp i månaden på våra intressen, männen mer än kvinnor. Tre fjärdedelar tycker att andra personer blir mer intressanta om de har ett intresse.

Det är något viktigare för kvinnorna än för männen att de har gemensamma intressen med sin partner.

Var tionde svensk har intressen de helst inte pratar om. Exempelvis vill var fjärde ung man inte prata om sitt tv- och datorspelande och var femte kvinna över 50 år håller helst tyst om sitt politiska intresse.

Bland barn mellan 7 och 15 år är film, musik och resor störst. I åldern 18–29 dominerar musik, film och datorspel. Efter pensionen lockar böcker, korsord och resor mest.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.