Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Under de senaste månaderna har Sveriges väder präglats av sol, värme och torka – något som ser ut att fortsätta under resten av juli. Arkivbild.

Det varma vädret stannar juli ut

Under de senaste månaderna har Sveriges väder präglats av sol, värme och torka – något som ser ut att fortsätta under resten av juli. Men på vissa håll i landet väntas lokala regn- och åskskurar.

- Vi har klass 1- och klass 2-varningar utfärdade för mycket höga temperaturer och i vissa områden extremt höga temperaturer. De gäller till och med i dag och en del till och med i morgon. Sedan kan de komma att förlängas eller plockas bort, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI.

Värmen stannar kvar

Under de närmaste tio dygnen kommer det att vara fortsatt varmt på många håll i landet, även om det kan komma in mindre varm luft. Mycket tyder på att värmen stannar juli ut.

- Det mest sannolika är att det fortsätter att vara varmt, även om det inte blir på varningsnivåer. På många håll i landet kan det bli 25 till 30 grader under de närmaste dygnen. Sedan får vi se hur det blir med varningar.

Utöver sol och värme förekommer en del regnskurar på vissa håll i landet. På onsdagen låg ett stråk av regnskurar över Götaland, västra Svealand och sydvästra Norrland.

Lokala regn- och åskskurar

På torsdagen väntas lokala regn- och åskskurar på många håll i landet, förutom på Västkusten, i Västerbotten och i Norrbotten. Även på fredagen ser det ut att bli regnskurar i flera områden, men inte i Västra Götaland och i Norrbotten.

- I stora drag rör det sig om mellan fem och tio millimeter i samband med de här skurarna, men det kan bli både mer och mindre, säger Sofia Söderberg.

Under helgen ligger temperaturerna fortfarande på mellan 25 och 30 grader.

- Det blir lite mindre varmt i fjälltrakterna. Möjligtvis blir det lite svalare under söndagen – 23 till 28 grader.