Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Det tar gäster med sig från hotellrummen

Att en schampoflaska eller två får följa med hem från hotellbesöket är mycket vanligt – men en del hotellgäster vill ha mer än så. Enligt en undersökning packas allt från batterier, biblar och vinglas till badrockar ned i väskan.
Och det är inte bara hotellrummen som är utsatta. På Hotel Eggers i centrala Göteborg stals en exklusiv matta från lobbyn.

När du bodde på hotell senast kanske en tvål eller en schampoflaska gled med ner i resväskan hem. Det är du inte ensam om. Enligt en undersökning som hotell- och resesöksajten Momondo har gjort har 65 procent av svenskarna tagit med sig något hem från hotellrummet.

Att ta med badrockar från rummet verkar populärt, i alla fall bland amerikaner som tar med sig flest. Men de svenska resenärerna gillar också att mysa i en hotellbadrock hemma, för de hamnade på plats två i badrocksligan.

Hos anrika Hotel Eggers i centrala Göteborg försvann en hel del handdukar och morgonrockar tidigare.

– Numera försvinner inte lika mycket som förr, då de går att köpa. När de ser priset på dem avskräcker det nog från att ta dem, för gästerna inser nog att det är stöld då, säger Jessica Vialleton, hotelldirektör på Hotel Eggers.

Jessica Vialleton, hotelldirektör på Hotel Eggers berättar att gäster dricker upp spriten i minibaren för att sen ersätta den med vatten. Bild: Sara Johari
Jessica Vialleton, hotelldirektör på Hotel Eggers berättar att gäster dricker upp spriten i minibaren för att sen ersätta den med vatten. Bild: Sara Johari

En del hotellgäster är lite finurliga och dricker upp innehållet i gin -och vodkaflaskorna i minibaren, för att sedan fylla på dem med vatten och ställa tillbaka dem igen. Vilket tyvärr inte alltid upptäcks mellan gästerna, så nästa gäst kan få sig en överraskning när de ska ta en drink.

– Det händer ganska ofta. Man tycker ju att betalar du ganska mycket för hotellrummet, så kan du väl ändå betala för din gin, säger Jessica Vialleton.

Från hotellrummen på Eggers försvinner vinglas titt som tätt, precis som krokarna i badrummen. På toaletterna i lobbyn hänger mässingskrokar som man ska hänga sina ytterplagg och väskor på. De skruvas ofta ner och får ersättas med nya.

På hotellets vind hittades för ett antal år sedan 150 par ”mormorsglasögon” med smala bågar från 1900-talet. De placerades ut som stilleben på rummen och i de allmänna utrymmena. Alla har försvunnit genom åren.

Äkta matta stals från Eggers lobbyn

Men det största som försvunnit från Hotel Eggers var en äkta matta på 2 x 2,5 meter som fanns i lobbyn. En historia personalen minns väl.

– En besökare som hängde en bra stund i lobbyn hade under besöket diskret flyttat runt möblerna där han suttit och lyckats rulla ihop mattan som låg där. Sen stoppade han ner den i en stor trunk han hade med sig och gick ut, berättar Jessica Vialleton.

Innan mannen lämnade gick han fram till receptionisten som han hade prata med flera gånger under sitt besök, och tackade för ett vänligt bemötande. Stölden polisanmäldes men mattan hittades aldrig

Vad tänker du kring att folk plockar med sig saker från er?

– Generellt är det ju jättetrist, för de flesta som tar saker från rummet, skulle inte ta saker från Åhléns. Men man kanske tycker det ingår, säger Jessica Vialleton.

Badrockarna har fått larmchip

Göteborgsbaserade Ess Group som bland annat äger Hotel Pigalle, Hotel Bellora, Falkenberg Strandbad, Steam hotel i Västerås och Ystad Saltsjöbad har problem med liknande stölder. Badrockarna har numera ett larmchip för att hindra stölderna.

Men det är inte bara handdukar som försvunnit genom åren. Enligt Anders Nilsson, verksamhetschef på Ess Group, stals en rosa lampa som hängde över ett biljardbord på Ystad Saltsjöbad en sen natt för några år sedan. Lampan hade en diameter på 1,5 meter och vägde mellan 50 och 70 kilo.

”Fortfarande förstår vi inte hur detta gick till, och hur de kunde smita förbi”, skriver Anders Nilsson i ett mejl.

Av hotellgäster världen över var amerikanerna mest klåfingriga, enligt undersökningen. 75 procent av dem packade gladeligen ner allt möjligt vid ett hotellbesök. Tätt efter resenärer från USA kom de från Australien. Bäst i klassen av de länder som deltog i undersökningen var Tyskland, varav 56 procent fick med sig saker från hotellet.

Detta tar svenskarna med sig från hotellrummet

1. Schampo/Balsam – 38%

2. Handduk – 15%

3. Innetofflor – 14%

4. Kit med bomullspinnar – 11%

5. Kaffekapslar eller te – 9%

6. Badrock – 9%

7. Glas – 8%

8. Bestick – 6%

9. Klädhängare – 5%

10. Bibeln – 3%

11. Dekorativa föremål – 3%

12. Batterierna i fjärrkontrollen – 3%

Om undersökningen:

Undersökningsresultaten baseras på en digital undersökning genomförd av CINT på uppdrag av momondo. Datainsamlingen genomfördes bland 10 000 personer i åldrarna 18 – 65 i Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Sverige, Danmark, Österrike, USA, Kanada och Australien mellan mellan den 10:e och 16:e maj 2022. Alla procentsatser har avrundats max 0,5 procentenheter.

LÄS OCKSÅ: Så hittar du bästa hotellfrukosten i Göteborg

LÄS OCKSÅ: Hôtel Eggers – bland kungligheter, spöken och superstjärnor

LÄS OCKSÅ: 17 klassiska Göteborgsställen – som fortfarande finns kvar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.