Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Det soliga vädret återvänder

Den som vill njuta av lite sol och sommartemperaturer får passa på de närmaste dagarna. Sedan blir det kallare med en försmak av klassiska höstskurar i Göteborg. Men riktigt än behöver man inte ställa in sig på höstväder. Det kan bli perioder av sol senare i september.

Nu när augusti lider mot sitt slut har vädret gjort göteborgarna uppmärksamma på att hösten börjar närma sig. Natten till måndag präglades av blixtoväder och regn, följt av mulet väder under dagen. Temperaturen under måndagen ligger mellan 12 och 16 grader. Även i stora delar av övriga landet ligger temperaturerna en bit under 20 grader och på flera håll är vädret regnigt. Varmast under måndagen är det i Kalmar och Visby, men några temperaturer över 20 grader rör det sig inte om.  

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den kallare luften i Göteborgsområdet ligger kvar under måndagen men på tisdagen och onsdagen ser det ljusare ut. Då kan det vara läge att passa på och hinna njuta lite av solen.

– Då kommer en högtrycksrygg med en del solglimtar och uppehåll. Men det blir inga häftiga sommartemperaturer, utan 17-18 grader på tisdagen och upp mot 20 grader på onsdagen, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

Den kortare perioden med högtryck kommer bjuda på varmast väder vid Smålandskusten, där temperaturerna letar sig upp till 23-24 grader. 

Efter onsdagen ersätts den varmare luften av en period som blir kallare och med ganska ostadig höstväder. I början av nästa vecka kommer till exempel en kortvarig pust av varmare luft, men då också i samband med regn. 

Den som håller tummarna för att sommarens soliga väder inte helt är förbi hoppas troligtvis inte förgäves. Efter det kommande kyligare vädret kan det svänga tillbaka mot varmare vindar och mindre moln på himlen.

– De senaste åren har vi haft perioder med riktigt fint väder i september. Det blir kanske inte högsommarväder med över 25 grader, men säkert fina dagar då det är 20 grader ute, säger Erik Rindeskär på Foreca. 

För att det ska räknas som höst behöver termometern visa en dygnsmedeltemperatur under 10 grader fem dagar i följd. Hösten kan dock inte räknas börja innan 1 augusti. Enligt statistik från tidigare år får Malmöborna i söder vänta ända till den 12 oktober innan hösten kommer, medan man i Kiruna får höst redan 16 augusti. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.