Kan ha förändrat bilden. Ungdomar spelar Pokémon Go. Arkivbild.
Kan ha förändrat bilden. Ungdomar spelar Pokémon Go. Arkivbild.

Det sociala viktigast i mobila livet

Tre timmar om dagen ägnas åt appar, främst sociala medier och meddelandeappar. Det visar Internetstiftelsens kartläggning av drygt 300 svenskars mobila liv.

ANNONS

- Det är vanligt att man gör enkäter och frågar hur mycket folk använder mobilerna. Men det här är den verkliga användningen, inte bara en uppskattning, säger stiftelsens statistikchef Pamela Davidsson.

Deltagarna i undersökningen har installerat en särskild app som har registrerat hur de har använt sina smarttelefoner. Och just detta, att det är den faktiska användningen som mäts, gör studien intressant, tycker Davidsson.

ANNONS

Hon är något överraskad över att deltagarna använde olika appar så mycket som 178 minuter per dygn, i genomsnitt.

- Det är ju ungefär en femtedel av den vakna tiden.

Vill gå vidare

Flitigast använda var appar som Kik, Facebook, Snapchat, Viber, Whatsapp, Twitter och Instagram, samtliga i kategorin sociala medier/kommunikation, samt webbläsare och söktjänster.

Resultatet är inte nödvändigtvis representativt: Deltagarna har själva anmält sig och män var överrepresenterade i samtliga åldersgrupper. Dessutom omfattas, av tekniska skäl, endast Androidanvändare. Men studien ger ändå en fingervisning, enligt Internetstiftelsen, som ser den som ett komplement till den bredare, årliga undersökningen Svenskarna och internet.

- Vi vill gärna gå vidare med det här på något vis.

Pokémon-effekt?

Mobilstudien genomfördes i vintras, det vill säga före lanseringen av Pokémon Go. Pamela Davidsson tror att den monumentala spelsuccén kan ge avtryck i eventuella framtida undersökningar:

ANNONS

- Det är jättesvårt att spekulera i. Men jag kan ju gissa baserat på mitt eget användande att tiden vi har i gång mobilen har ökat ännu mer, möjligen på bekostnad av sociala medier och annan förströelse, säger hon.

Fakta: De populäraste apparna

Här är de populäraste bland de appar som man själv laddar ned, sett till andelen respondenter som använder dem:

App Andel som använder

Bank-id 80 procent

Facebook 78

Youtube 78

Instagram 68

Swish 60

Spotify 57

Källa: Internetstiftelsen

ANNONS