Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

"Det sista vi ska göra är att drabbas av panik"

David Lega säger att kristdemokraterna måste bli bättre på att prata "hårda frågor" för att vända dåliga opinionssiffror.

I GP:s senaste SIFO fick både KD och Centern 3,6 procent och om det var val i dag hade partierna åkt ur riksdagen.

David Lega, kommunalråd i Göteborg och Kristdemokraternas andre vice partiordförande, är inte orolig att hans parti ska åka ur.

- Nej det är jag inte men vi ska ta detta på allvar och fortsätta jobba. Vi har en dålig vana att ligga låg mellan valen. Det är jättetråkigt naturligtvis men jag tror vi måste fortsätta var tydliga med det vi pratar om.

I andra opinionsundersökningar har KD legat precis och snuddad vid fyra procent.

- Dagens SIFO är ett trendbrott som inte är så roligt. Men det sista vi ska göra är att drabbas av panik.

David Lega säger att nu är det viktig för KD att prata om det partiet vill förändra och varför.

- Min ambition för Göteborg är att kommunen ska bli Sveriges bästa stad för barn och ungdomar att växa upp i. Det är så jag ska fortsätta jobba för.

David Lega sitter även som andre vice partiordförande i partistyrelsen för KD.

- Vi är lite för små för att prata om en massa saker på en gång, då blir vi otydliga för folk. Det är vad vi upplevde vi fram till förra året.

Småpartiernas stora problem är att de kommer bort i allianssamarbetet.

- Jag tror att väljarna inte tänker så mycket på sakfrågor mellan valen, utan väljer blått eller rött. Men ju mer man närmar sig val så bli man engagerar mer i sakfrågor man själv tycker är viktiga.

David Lega säger att KD måste börja prata mer "hårda" frågor.

- Vi måste prata om hur vi vänder ungdomsarbetslösheten, hur vi vänder skolresultaten. Det gör vi inte bara genom procentsatser och skattesatser utan även om hur ungas självförtroende och möjligheten till personlig utveckling.

Centern partisekreterare Michael Arthursson tror att de dåliga opinionssiffrorna hänger ihop med debatten kring det nya idéprogrammet där det fanns förslag om bland annat månggifte och slopad skolplikt.

- Jag tror att det fortfarande är människor som undrar var centern står med tanke på den omfattande debatt som varit. Vi landar idéprogrammet i mars och då kommer många frågetecken vara uträttade. Men siffrorna speglar till viss del den osäkerheten.

Han säger att debatten har påverkat partiet men att det inte behöver vara negativt på längre sikt.

- Det är nödvändigt för oss och andra partier att lyfta upp en idédebatt där inte svaren på alla frågor finns från början.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.