Justitieminister Morgan Johansson (S) tycker att regeringen ska ha rätt att beslagta gängkriminellas saker om de är köpta av brottsliga pengar.
Justitieminister Morgan Johansson (S) tycker att regeringen ska ha rätt att beslagta gängkriminellas saker om de är köpta av brottsliga pengar. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Det säger riksdagspartierna om gängkriminaliteten

Söndagens Agenda i SVT avhandlade gängvåldet och gängkriminaliteten. Forskare och politiker möttes och diskuterade hur frågan skulle lösas. Bland de medverkande var bland andra justitieminister Morgan Johansson (S) och rättspolitiska talespersoner från övriga sju riksdagspartier.

ANNONS
|

Kvällens teman var ”Gängens affärsmodell”, ”Brottsbekämpning”, ”Straff” och ”Förebyggande åtgärder”. Samtliga partier frågades ut om lagstiftning kring förverkande av egendom. En utredning som Morgan Johansson (S) tillsatt och som ska presenteras nästa år.

– Om det står två Ferraribilar i garaget, och man inte har några inkomster de senaste åren och man är inblandad i gängkriminalitet på olika sätt, ja då ska staten kunna ta de bilarna, säger Morgan Johansson i Agenda.

LÄS MER:C-toppen: ”SD vill flytta andra partier i mer främlingsfientlig riktning”

”Människor är inte sadister”

Johan Pehrson, Liberalernas rättspolitiska talesperson menar på att samma regler som gäller för vanligt hederligt folk, om att redovisa var pengarna kommer ifrån, måste gälla även gängkriminella.

ANNONS

– Människor är per definition inte sadister, man är här för pengarna men vill inte jobba på ICA Maxi eller på Liberalernas riksdagskansli. Man väljer att istället ägna sig åt det här. Man måste se det som att det är svårt och jobbigt att bli rik och leva ett flashigt liv med pengar. Är du dömd för grov brottslighet då har du hög bevisbörda för att visa var du har fått pengarna från, säger Pehrson.

Ett annat ämne som diskuterades hett var problematiken med den öppna försäljningen av narkotika som sker i samhället. Agenda tar upp ett specifikt brottmål från Göteborg i år där man identifierade 745 kokainköpare. Många visade sig vara från vanliga barnfamiljer i välmående områden.

LÄS MER:Ebba Busch ser ingen plats för SD eller L i regeringen

Socialdemokraternas Morgan Johansson har tillsatt en utredning om att den som säljer narkotika aldrig ska kunna dömas till böter utan att det blir fängelse.

– Vi måste gå på både efterfrågan och utbudet. Vi vet också att det är en klassfråga, utbudet kanske finns i de fattigare stadsdelarna medan det finns en efterfrågan i de rikare stadsdelarna.

Stärkt tull och fler poliser

S, V, L och M var alla överens om att tullen ska få mer resurser och utföra mer kontroller vid Sveriges gränser.

Forskningen menar att om upptäcktsrisken ökar och fler döms för skjutningar så kan det få ner brottsligheten. Partierna var inte lika överens om vad som är den mest effektiva brottsförebyggande åtgärden.

ANNONS

Centerpartiet pekar på att fler poliser ute i samhället behövs.

– Polisen måste växa som myndighet, för det grundläggande problemet när man kokar ner det är att det är för få trygghetsskapande timmar ute i lokalsamhället, säger Johan Hedin (C) rättspolitisk talesperson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS