Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Första helgen i september firas Word Beard Day, Internationella skäggdagen, på flera håll runtom i världen. ARKIVBILD.

Det manliga skägget firas i dag

Getskägg, helskägg och pipskägg. Att pryda ansiktet med hår i olika former är en trend som håller i sig och i dag hyllas ansiktsbehåringen lite extra.

Första lördagen i september innebär World Beard Day, Internationella skäggdagen, som är ett återkommande arrangemang på flera håll i världen. Hur dagen kom till är oklart, men att skägg är poppis råder det ingen tvekan om. Inte minst märks det på att antalet barberare blir allt fler.

Max Skärlén är barberare på Stucklife i Stockholm och nischad inom herrfrisering. Han tror att trenden handlar mer om att män alltmer bryr sig om håret i ansiktet och vill vårda det därefter.

-Skäggboomen handlar om vad det symboliserar, om hur man presenterar sig själv och att man ska känna sig bekväm med sitt yttre, säger han.

En sak som han tydligt har märkt av är att kunderna ofta har med sig fler än en fråga när de sätter sig i stolen på salongen.

-Vi är lite i startgroparna av den här trenden. Det är en slags utbildningsfas just nu där man får berätta om den allmänna vården av skägg, säger han.

Max Skärlén tror att många frågor dyker upp på grund av att det finns ett kunskapsglapp när det gäller skägg, rakning och allmän vård i ansiktet.

-Man har kanske inte fått utlopp för dessa frågor eller fått bolla dem med någon. Nu har det däremot fått ett uppsving, säger han.