Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

"Det känns inte på samma sätt"

Blommor, hälsningar och hyllningar fortsatte att prägla platsen för fredagens terrorattentat, när vardagen återvände.

Det är första dagen tillbaka på jobbet för många stockholmare efter terrorattacken. En strid ström av människor rör sig vid attentatsplatsen. Många stannar till vid blommorna framför Åhléns. Några tar fram sina telefoner för att ta en bild. Fadi Mdalal, från Syrien, är en av dem.

- Jag är så ledsen för Sverige. Det är det bästa landet, säger han och fortsätter:

- Jag vill bara gråta, många dog här. För ingenting.

Blommor till polis

Polisbilar som står vid attentatsplatsen är helt belamrade med blommor. Malin Johannesson lämnar över en bukett till en polis och kramar om honom.

- Ett sådant fantastiskt jobb de har gjort. Man känner sig trygg och jag vill att de ska veta att de har vårt stöd, säger hon.

Hon är på platsen tillsammans med Jenni Ahlström. De brukar alltid vara på Drottninggatan på fredagseftermiddagarna. Men inte just den här fredagen.

- När jag vek in här på Drottninggatan i morse så var det bara en stor klump i brösten, säger Jenni Ahlström.

Malin Johannesson säger att hon på något sätt vill att det ska bli som vanligt, för att inte det onda ska vinna.

- Och man känner att man har någon sorts skyldighet att återgå till det normala. Man vill gå här med rak rygg och visa att vi inte viker oss. Men samtidigt, det får ju konsekvenser. Det känns ju inte på samma sätt, säger hon.

"Väldigt speciellt"

Morgan Tärning arbetar på polisens region Väst. Han och 40 kollegor har förstärkt Stockholmspolisen. De patrullerar i city, det som brukar kallas "trygghetsskapande".

Han berättar att många kramat om honom. I bältet sitter en röd ros. I handen en kopp te, som en förbipasserande gett honom.

- Det är väldigt speciellt. Det är en annorlunda stämning på gatan. Det är avslaget och tyst för att vara en centrumkärna.

"Kärlek och värme"

Det är trångt i morgonrusningen i korsningen Drottninggatan och Mäster Samuelsgatan, där lastbilen krängde till och körde in i varuhuset. Många stannar upp innan de skyndar vidare.

Maria Schwebke skriver "Ni blir aldrig glömda. Vila i frid" på en post-it-lapp och fäster på väggen vid Åhléns. Det är första arbetsdagen efter dådet. Hon arbetar i byggnaden mitt emot Åhléns, med att renovera kontorslokaler. Men just i fredags var hon hemma.

- Många som jobbade såg genom fönstren vad som hände. Det är inget man glömmer i första taget, säger hon.

Blommor, nallar och små hälsningar trängs på spontana minnesplatser. En elektronisk skylt ovanför en leksaksaffär har bytt den vanliga reklamen mot "Stockholm", där o-et ersatts av ett hjärta.

- Jag hoppas att det kommer att hålla i sig ett bra tag. Även om det avtar med tiden så tror jag ändå att folk under lång tid komma tillbaka hit. Dels för att hedra, dels för att bearbeta sin egen chock, som det blir för alla efter en sådan här sak, säger Maria Schwebke.