Det här ska du tänka på i konfirmationstider

ANNONS

2013 valde knappt 30 000 personer att konfirmera sig i Svenska kyrkan. Antalet minskar, men i Lunds domkyrkoförsamling är det fortsatt populärt, säger prästen Fredrik Beverhjelm som ansvarar för konfirmationer. De flesta uppmärksammar dagen med släkt, mat och tårta, berättar han.

-Bland de danska konfirmander jag har är det däremot världens fest med rejäla tillställningar, nästan åt bröllopshållet. Häftigt.

Det finns inga "rätt eller fel". Men det finns några enkla råd att ha i åtanke som förälder eller gäst. Till exempel när det kommer till present. Ge gärna något som kan kopplas till sammanhanget, tycker Beverhjelm.

-Hellre ett fint kors som håller hela livet än en Iphone 6 som är passé om två år.

Familjemiddag är att föredra framför glittrande kalas med fart och fläkt, anser "etikettdoktorn" Mats Danielsson:

-Det här är en religiös kyrklig högtid och inget 20-årsparty.

Tänk på att blommor som hängs runt halsen hör studenten till. Intag av brännvin bör man vara sparsam med.

ANNONS

-Det är en ung människa som vi firar, ska vi vuxna dricka starksprit då? Nej! Däremot går lite vin bra, säger Danielsson.

I Svenska kyrkan måste du vara döpt för att konfirmeras. Dopet kan dock även ske vid konfirmationen.

Judendomen har bar mitzva (pojkar) och bat mitzva (flickor) då barnet uppnår en religiös myndighetsålder. Sker automatiskt vid tretton respektive tolv års ålder, men firas ofta med fest för släktingar och vänner.

Islam har trosbekännelens uttalande, shahada, som motsvarighet till konfirmation.

Det finns även borgerlig konfirmation som till exempel genomförs av Humanisterna. Det handlar då om icke religiösa kurser för ungdomar som vill diskutera livsåskådning.

Källa: Etikettdoktorn (www.vett-och-etikett.com), Svenska kyrkan, Judiska församlingen Göteborg

Konfirmation är en bekräftelse av det kristna dopet.

Enligt Riktlinjerna för Svenska kyrkans konfirmandarbete ska konfirmationsgudstjänsten äga rum tidigast det år som konfirmanden fyller 15 år.

Konfirmandtiden kan vara utformad på många olika sätt i olika församlingarna. Den avslutas med en konfirmationsgudstjänst.

Källa: Svenska kyrkan

ANNONS