Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/9

Det här vet vi om attacken i Stockholm

På fredagen den 7:e april 2017 drabbades Sverige av en fruktansvärd attack när en lastbil körde in i en folkmassa på Drottninggatan i centrala Stockholm. Detta vet vi hittills om händelsen.

Dådet

​Gärningsmännen

 • Rakhmat Akilov, en 39-årig man från Uzbekistan, greps på fredagskvällen i Märsta och anhölls under natten till lördag. Han tilldelades advokat Johan Eriksson som försvarare.
  LÄS MER: "Han kommer sitta inlåst resten av livet"
   
 • Rakhmat Akilov har i dag begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord. Rikspolischef Dan Eliasson sa på en presskonferens under måndagen att de kände sig säkra på att han är mannen som körde lastbilen.
  LÄS MER: Rakhmat Akilov begärs häktad för lastbilsattacken
   
 • Den anhållne mannen har tidigare förekommit i Säpos underrättelseflöde, som de uttryckte det under en presskonferens. Brott gick dock inte att styrka vid det tillfället. 

Ytterligare en misstänkt

 • Tre personer omhändertogs av polis på Kungsholmen i Stockholm under lördagskvällen. De tre misstänkta befann sig i en bil som kan knytas till den misstänkte gärningsmannen. Ytterligare två ska ha förts bort från en lägenhet i Vårberg.
  – Vi kan inte berätta mer om det utan att försvåra vårt arbete, sa Towe Hägg, presstalesperson vid polisen i Stockholm.
   
 • Utöver den 39-åring som anhållits misstänkt för att ha kört lastbilen har sammanlagt sju personer tagits in till förhör i samband med dådet. Alla har släppts förutom en man som nu, likt 39-åringen, också är anhållen misstänkt för terrorbrott genom mord. 
  LÄS MER: Alla släppta utom två efter lastbilsdådet

Lastbilen

 • Lastbilen som användes stals tidigare på fredagen och tillhör Spendrups. Föraren ska vid tillfället ha försökt att stoppa gärningsmannen och fått lindriga skador när han blev påkörd.
   
 • I lastbilen som användes vid attentatet har polisen hittat en enhet som "inte hör hemma i en lastbil", sa Dan Eliasson under en presskonferens den 8 april.

Drottninggatan efter dådet

 • Blomsterhavet vid varuhuset Åhléns flyttades under söndagen en kort bit till trappan ner mot Sergels torg.
  LÄS MER: Nu hyllas polisen av stora och små
   
 • Den "brandrea" som Åhléns tänkte arrangera i söndags har ställts in efter massiv kritik, bland annat i sociala medier. Varuhuset höll istället stängt under söndagen och öppnade i dag i stället. Åhlens vd har bett om ursäkt.
  LÄS MER: Kritikstorm mot Åhléns rea efter terrordåd

Polisens åtgärder

 • Polisen har beslutat om att införa gränskontroller ut ur Sverige.
   
 • Säpo höjer inte säkerhetsnivån från nivå tre där den legat sedan 2010.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.