Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

"Det är ren osanning"

15 politiker gick till storms mot fri invandring i rasistdoftande skrivningar. Partiledningen hotade med uteslutningar. Men i Aftonbladet säger lokalpolitikern Bengt Axelsson att majoriteten av undertecknarna inte kände till innehållet.

"Om idéprogrammets vision går igenom kommer Sverige att överbefolkas av illitterata storfamiljer som i brist på arbete – produktionsapparaten har slagits ut på grund av lågprisimport – löser arvsskiften med Kalasjnikovs".

Det skriver avdelningsstyrelsen för Färgelanda Centern och Centerkvinnorna i en debattartikel i dagens Bohusläningen där de går till attack mot Centerpartiets idégrupps framtidsvisioner om bland annat fri invandring. Förslag som de anser saknar förankring i de djupa leden av centerväljare och i praktiken innebär ett självmord på partiet.

Men enligt Aftonbladet saknar artikeln trovärdighet. Lokalpolitikern Bengt Axelsson påstår att majoriteten av de femton centerpartister som skrivit under debattartikeln enbart sett några stolpar och inte kände till det slutliga innehållet.

- Vi kommer att ha möten om detta. Det är ju ren osanning, säger Bengt Axelsson till Aftonbladet.

Han vill däremot inte säga vem som har skrivit artikeln.

I artikeln finns också åsikten att idéerna om svensk livsmedelsproduktion är tokliberala, att ta bort arvsätten kommer att leda till tvister vid varje dödsfall.

Under fredagen ringer Centern centralt upp alla som skrivit under. Om de står fast vid åsikterna är det grund för uteslutning, säger Annie Lööfs pressekreterare Kenneth Hultgren.

- Vi ser otroligt allvarligt på det här. Är det här åsikter de står för är det grund för uteslutning ur Centerpartiet. Oavsett så är det fullständigt olämpligt och oacceptabelt på det sätt de formulerar sig om människor som vill komma till Sverige, säger Hultgren.

Färgelanda Center- och Centerkvinnoavdelning har lagt årets medlemsavgifter på hyllan och avvaktar med inbetalningen till den 22-23 mars.

Mats Hallsten, vice ordförande i Färgelandacentern är en av dem som undertecknat debattinlägget.

- Jag ställer mig bakom den, även om det inte är jag som hållit i pennan. Vi ställer inte upp på det som formulerats i idéprogrammet. Men om det är nagelfarning av formuleringar som du är ute efter, känner jag inte är förberedd att lägga ut texten om det just nu, säger Mats Hallsten.

Det finns de som uppfattar delar i debattinlägget som främlingsfientligt – hur ser du på det?

- Idéprogrammet har belyst fri invandring och det tror vi inte är praktiskt genomförbart. Förvisso har idéprogrammet formulerat sig så att om man läser noggrant att det är på lång sikt man är för fri invandring.

På twitter har det kommit reaktioner om att det inte är så lämpligt att uttrycka sig så?

- Jag har inte tänkt på det. Jag har så mycket annat att tänka på. Jag har inte läst twitter, säger han.

Tor-Björn Jakobsson, vice ordförande i kommunkretsen i Färgelanda.

- Oj då, är hans kommentar när GP läser upp debattinlägget.

Han tar avstånd från partikamraternas inlägg, varav någon sitter som avbytare i kommunfullmäktige.

- Vi har inte märkt av liknande tendenser tidigare. Det här måste vi ta tag i på något sätt.

Även andra centerpartister har reagerat på debattinlägget.

"Det är självklart inte OK att uttrycka sig på sättet och inget som C på något sätt kan ställa sig bakom", skriver Rickard Nordin på Twitter, riksdagsledamot för Centern i Göteborg.

Gustaf Svenungsson, distriktsordförande för CUF Nordvästra Götaland, kräver att de som har skrivit under debattartikeln ska uteslutas, uppger han för P4 Väst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.