Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Det är en skam"

Strax efter klockan ett natten till i dag lyfte planet från Arlanda med destination Kabul. Ombord fanns afghanska flyktingar, som trots ett försämrat säkerhetsläge tvingats lämna Sverige. Med på planet fanns öisaren Mustafa Nauibi.

På Arlanda samlades människor på måndagskvällen för att protestera mot utvisningarna och för att visa sitt stöd för flyktingarna. 
På Facebook skriver nätverket #vistårinteut:
– Det är en skam. De lämnade allt för att komma hit till Sverige. Deras liv var i fara och landet Afghanistan var inte säkert. Därför kom de hit.

Men klockan 01.10 natten till tisdagen lyfte planet mot Kabul. 
Vian Delsoz från #vistårinteut berättar att allt gick lugnt till på flygplatsen, men upprördheten över det som hänt är stor. Flera av de som sattes på flyget inte fått möjlighet att få sin överklagan på beslutet av verkställighetshinder prövad, säger hon.
– Det är för jävligt. Helt galet. Alla hoppades in i det sista. Vi försökte på alla vis stoppa det, med juridiken på vår sida.

Enligt Patrik Engström, chef nationella gränspolissektionen, fanns 13 personer med på planet. Av dem var ingen yngre än 19 år, säger han.
– Sju av dem hade inte lämnat in någon prövning av verkställighetshinder. Sex av dem lämnade in en prövning i går och fick avslag. Då kan en utvisning genomföras. Vi verifierar alltid att besluten kan verkställas. Det är det sista vi gör innan flygplansdörrarna stängs. 
Patrik Engström menar att polisen är väl medveten om att utvisningarna till Afghanistan är känsliga. Han säger också att Migrationsverkets nya bedömning av landet inte innebär att alla har rätt till en omprövning av asylbeslut. De gäller bara vissa personer, vissa grupper och för vissa områden.

Öis-brottaren Mustafa Nauibi och journalisten Wares Khan fanns bland dem som blivit förda till  Migrationsverkets förvar i Märsta i väntan på utvisningen. Men medan Mustafa Nauibi sattes på planet till Afghanistan i går kväll, är Wares Khan fortfarande kvar i Sverige. I sista stund undslapp han att bli utvisad den här gången.
– Jag är jätteglad, säger han i telefon från förvaret. Det var i sista minuten.
Wares Khan är journalist och har bott i Malmö i flera år. Han har gjort flera You-Tube-inslag med regimkritiker och menar att han riskerar livet om han tvingas återvända till Afghanistan. 
I går kändes allt hopplöst, men i dag vågar han se framåt igen.
– Jag vill tacka alla som hjälpt mig, säger han.

Han vet inte exakt vet varför han inte tvingades med på planet och hänvisar till sitt juridiska ombud Lotta Lagnander. Hon säger att anledningen till att Wares Khan inte utvisades nu möjligen kan vara att han i god tid hann överklaga beslutet om verkställighetshinder.
– Jag har inte hunnit analysera klart vad som fällde avgörandet. Men vi hade ansökt om verkställighetshinder och fick ett beslut om det på fredagsmorgonen. Då lämnade vi in en överklagan till beslutet, säger hon.

Under måndagen fanns folk på plats utanför förvaret i Märsta  för att visa sitt stöd genom en ljusmanifestation och för att protestera mot utvisningsplanerna. Representanter från föreningar och nätverk arbetade in i det sista med att hjälpa de utvisningshostade att lämna in ansökan om verkställighetshinder för att förhindra en deportation.
Men arbetet var resultatlöst. 
– Det är helt fruktansvärt, det var det enda hopp de hade, säger Vian Delsoz.

Under sena kvällen avslog Migrationsverket samtliga verkställighetshinder och strax efter klockan ett, natten till tisdagen, lyfte ett flygplan från Arlanda med destinationen Kabul. Ombord fanns de afghanska flyktingarna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.