Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Deras pojke ska utvisas

För Ismael, Elvis, Aron och Ilon är Yasin Mohammadi deras storebror. Men han är inlåst på förvaret i Kållered. På tisdag kväll riskerar han tvångsutvisning.

För ett par veckor sedan firade familjen Yasins 16-årsdag med lite mat, kakor och godis. Men det var inte hemma i lägenheten – utan i en åtta kvadratmeter stor cell i Migrationsverkets förvar i Märsta.

– Vi har gjort precis det som Fredrik Reinfeldt och andra sa hösten 2015. Vi har öppnat våra hjärtan. Nu får vi ta skiten. Värst är det förstås för Yasin – men mina barn som älskar honom, de skadas också enormt av det här, säger Jan-Åke Eriksson.

LÄS MER: Robotangrepp gick fel - flera döda i Kabul

Yasin Mohammadi kom till Sverige under den stora flyktingvågen hösten 2015. Han bodde i ett familjehem i Stockholmstrakten i väntan på utredning i ungefär ett år. Gick i skolan och fick vänner.

Han är hazar och har växt upp som flykting i Iran. Han hade inga papper som Migrationsverket accepterade, och hösten 2016 fick han sin ålder uppskriven till 18 år.

– Han blev erbjuden en medicinsk åldersbedömning av den typ som gjordes då, men hans advokat avrådde honom eftersom den inte var tillförlitlig, berättar Jan-Åke Eriksson.

Förändrades över en natt

Över en natt förändrades allt. Han fick lämna skolan och familjehemmet och blev hänvisad till ett asylboende för vuxna utanför Kramfors.

– Vi kände honom lite sedan tidigare, så vi sa att han kunde bo hos oss om han ville komma till Stockholm och hälsa på sina kompisar, berättar Jan-Åke Eriksson.

Efter det första besöket pratade de med varandra i familjen. Alla var lika fästa vid Yasin. Ingen av dem ville att han skulle behöva bo med vuxna i Kramfors, så Yasin flyttade hem till dem – och där har han nu bott sedan ett år.

– Vi har tagit honom till oss. Han är en del av vår familj.

Jan-Åke Eriksson berättar om en kille som går i skolan, spelar fotboll, umgås med vänner och lever ett familjeliv med dem. För honom är det en självklarhet att Yasin är 16 år, jämngammal med sonen Ismael. Men egentligen tycker han att det spelar mindre roll. När han kom till Sverige släpptes han in med öppna armar och budskapet var att vi skulle öppna våra hjärtan och se ungdomarna som en resurs. Rusta dem för ett liv i Sverige. Nu känner han att både ungdomarna och familjerna behandlas som skit.

– Jag förstår inte varför man gör så här mot alla oss som ställt upp.

Knivskarp gräns vid 18 år

För Migrationsverket, däremot, är åldern av yttersta vikt. Eftersom Sverige inte utvisar barn, såvida det inte finns ett "ordnat mottagande" går det en knivskarp gräns vid 18-årsdagen.
Men de som kommer från krigsdrabbade länder eller har levt som flyktingar i större delen av sitt liv har sällan giltiga id-handlingar. Nätverket Vi står inte ut – som består av omkring 9 000 personer, varav de flesta jobbar med eller omkring ensamkommande – har i en rapport pekat på hur godtyckliga de bedömningar som ska vara rättssäkra i själva verket är.

LÄS MER:  Ge de ensamkommande en chans att visa vad de går för

Det finns fall där det efter åldersbedömningar plötsligt skiljer sju månader i ålder på två syskon, personer som på grund av bristande tolkning fått fel ålder från början – något som gjort att deras trovärdighet har ifrågasatts i den fortsatta hanteringen – och mycket, mycket annat.

Yasin Mohammadi är bara en av de unga som väntas bli utvisad på tisdag i nästa vecka. Vi står inte ut har kontakt med ytterligare fyra killar. 

Oklar framtid i Afghanistan

Jawad Soltani som fick sin ålder uppskriven efter en rättsodontologisk åldersbedömning. Den kom fram till att det var ungefär lika stor chans att han var under 18 år, men blev beslutet att han var myndig, trots att FN:s flyktingkommissariat rekommenderar att man ska gå på den lägre åldern i sådana fall – så att inga barn riskerar att utvisas av misstag.

Mostafa Gholami, 19, som kom till Sverige som 15-åring 2013. För två år sedan konverterade han till kristendomen. Han har blivit mordhotad och fruktar för sitt liv om han tvingas återvända. Pastorn Bengt Sjöberg har engagerat sig i hans öde och anmält handläggningen till Europadomstolen.

Vilken framtid som väntar Yasin Mohammadi vet inte hans svenska pappa, men han är väldigt orolig.

– Han har ingen släkt, inga band till Afghanistan. Hans möjligheter att klara sig är obefintliga. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.