Biskopen för den katolska kyrkan i Sverige Anders Arborelius, 67, upphöjdes till kardinal i den romersk-katolska kyrkan nyligen. Han är den första svensken någonsin att ta plats i kardinalkollegiet. Till vardags finns han bland annat i den katolska domkyrkan i Stockholm.
Biskopen för den katolska kyrkan i Sverige Anders Arborelius, 67, upphöjdes till kardinal i den romersk-katolska kyrkan nyligen. Han är den första svensken någonsin att ta plats i kardinalkollegiet. Till vardags finns han bland annat i den katolska domkyrkan i Stockholm.

Den svenske kardinalen som brottas med Gud

I samma skede som Sveriges förste kardinal Anders Arborelius mottog sin upphöjelse i Rom påmindes världen än en gång om pedofilskandalerna inom den katolska kyrkan.

ANNONS
|

Belysningen är dämpad i det svala kyrkorummet i Katolska domkyrkan på Södermalm i Stockholm där Anders Arborelius tar emot. En kvinna kommer fram, Arborelius gör korstecknet framför henne och hon tackar på spanska när hon mottar den nye kardinalens välsignelse.

- Gracias, säger hon med låg röst och ögonen blanka av tårar.

Det har gått en vecka sedan Arborelius under stor uppståndelse fick motta sina kardinalsbevis av påven. Att påven utsåg en kardinal från Sverige var en oväntad händelse, inte minst för Arborelius själv.

ANNONS

- Det är väl först nu som det har sjunkit in ordentligt, säger han i en exklusiv TT-intervju.

På högra handen glänser den gyllene och praktfulla kardinalsringen. Arborelius är klädd i svart och vitt, de fotsida kardinalsdräkterna bärs enkom vid högtidliga tillfällen. På fötterna bär han fotriktiga sandaler. Han utstrålar en mild vänlighet, rösten klingar på mjuk skånska.

Ny pedofilskandal

Men bara dagen efter den högtidliga ceremonin i Rom kom nya pedofilanklagelser, denna gång mot Vatikanens ekonomichef, kardinal George Pell. Han anklagas av australisk polis för flera fall av sexuella övergrepp. Även om Arborelius inte vill uttala sig i just detta fallet, utan först vill låta rättvisan ha sin gång, är han väl medveten om de övergrepp mot minderåriga som begåtts inom kyrkan.

- Samtidigt kan vi inte heller hoppa ut ur mänskligheten. Vi måste alla förstå att varje människa tyvärr är svag och kan göra det onda. Vi får inte blunda för det som har hänt utan måste göra allt vi kan för att motverka och förhindra att sådant kan ske.

ANNONS

Enligt Arborelius pågår arbetet med att förebygga övergrepp, bland annat genom att upprätta en väl utarbetad beredskapsplan där det ska ingå en bättre och noggrannare kontroll av de som arbetar i kyrkans namn.

Det lidande som dessa övergrepp mot minderåriga ger upphov till har varit en av anledningarna till att Arborelius tampats med sin tro. Han anser att det är nödvändigt att brottas med gudstron; ifrågasättandet ser han som ett självklart inslag i vad det innebär att vara troende.

Kämpar med Gud

- Jag har kämpat med Gud. Det kommer alltid ögonblick då vi vill göra uppror eller känner oss svaga och små. Men det tillhör tron att kämpa oss igenom de svårigheter vi har. Det är ingen lättköpt meny, det är svårtuggad kost i många frågor, säger Anders Arborelius.

En annan öm punkt utgör frågan om kvinnans ställning inom katolska kyrkan. Ännu är dörren för kvinnligt prästerskap inom kyrkan helt stängd, men det finns krafter som på olika sätt arbetar för att förbättra jämbördigheten.

Även om det ännu inte är klart exakt vilka arbetsuppgifter som Anders Arborelius ska tilldelas som kardinal, eller vilket inflytande han kommer att få, vill han gärna bidra till att stärka kvinnans ställning.

ANNONS

- Redan i dag finns informellt olika kvinnorådgivande funktioner inom kyrkan, dem skulle man kunna förstärka. Ännu viktigare är att öppna upp för förkunnelse och mission. I vår tid tror jag att när det gäller just evangelisationen, att föra ut budskapet, så blir kvinnor viktigare och viktigare, säger Arborelius och tillägger:

- Det ser vi på det arbete som ordenssystrar bedriver över hela världen. De har möjlighet att nå många människor som kanske inte prästerna har samma möjlighet att nå fram till.

TT

Fakta: Anders Arborelius – Sveriges första kardinal

Anders Arborelius föddes 1949 i Schweiz, men växte upp i Lund. Han konverterade till katolicismen 1969 i Sankta Elisabeths kapell i Malmö och prästvigdes 1979. Arborelius talar sex språk och har en filosofie magisterexamen i moderna språk (engelska, spanska och tyska) vid Lunds universitet och har studerat teologi och filosofi i Brügge och i Rom.

Påve Franciskus utnämnde söndagen den 21 maj biskop Anders Arborelius till kardinal. Konsistoriet då biskopen formellt blev kardinal ägde rum onsdagen den 28 juni i Peterskyrkan i Rom. Vid det tillfället blev det också officiellt att den kyrka som kardinal Arborelius får som titelkyrka i Rom är basilikan Santa Maria degli angeli e dei martiri.

Anders Arborelius är den förste svensk någonsin som har utsetts till kardinal. Han leder en liten men stadigt växande flock. Katolska kyrkans medlemmar uppgår i dag till 117000 medlemmar. Att antalet växer beror främst på invandring.

1998 blev Arborelius utnämnd till biskop av påve Johannes Paulus II i november och vigdes till biskop i december samma år i Sankt Eriks katolska domkyrka i Stockholm. Då blev han den förste katolske biskopen i Sverige med svenskt ursprung sedan den lutherska reformationen på 1500-talet.

Hans valspråk är "In laudem gloriae" – "Gud till pris och ära".

Källa: Katolska kyrkan

Tre snabba frågor till Anders Arborelius

Ska du flytta till Rom?

- Nej, det tror jag inte. Påvens mening med att utnämna kardinaler från periferin är att betona våra uppgifter i våra hörn av världen. Och här i Sverige finns mycket att göra, det kommer inte vara någon brist på arbetsuppgifter. Jag ser att det efter en lång tid av sekularisering i Sverige finns ett ökat intresse för andlighet, bön, religion och kyrka. Det ses inte längre som någonting mossigt och gammaldags. Människor frågar sig vad som är meningen med livet, om det finns en gud och hur man kan få kontakt med honom. Man har sett att materiella ting inte enbart kan fylla människans behov.

Hur var ceremonin i Rom?

- Det var omtumlande att träffa alla människor och alla andra kardinaler från hela världen. Men det var mycket knäböjande under ceremonin. Ner kom jag men det var inte lika lätt att ta sig upp igen. Påven fick hjälpa mig.

Vad fick dig att konvertera till katolicismen?

- Det började redan i min barndom då jag fick kontakt med ordenssystrar. Det blev inspirerande och avgörande för mig. Sedan följde en längre tids studier innan jag slutgiltigt kunde säga ja till min tro. Jag fann svaren på mina djupaste frågor i livet.

ANNONS