Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den sovande prinsessan är döpt

En intim familjeangelägenhet. Och en fest för folket. Under prinsessan Leonores dop förenades det familjära med det folkliga, det andliga med det världsliga. Allt medan den lilla prinsessan sov sin Törnrosasömn.

Inramningen för söndagens prinsessdop var perfekt. Solen sken över ett försommarvackert Drottningholm utanför Stockholm.

Solen sken faktiskt så mycket att en ur hedersvakten svimmade på sin post i värmen och fick hjälpas upp.

Dopet präglades av en familjär stämning. Stolarna och bänkarna i den lilla intima slottskyrkan fylldes till största del av familjemedlemmar och vänner till prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill.

Sov tryggt

Hederspersonen för dagen, prinsessan Leonore Lilian Maria, höll sig lugn under hela dopakten. Bara vid ett tillfälle gnydde hon till lite, annars sov hon mest tryggt i sin mors famn.

Prinsessan Estelle var också på bra humör under dopet. Hon tittade nyfiket på sin lilla kusin och höll sig lugn på sin lilla stol, men då och då klättrade hon lite och pratade med mamma Victoria.

Efter dopet väntade ett stort medieuppbåd och många nyfikna utanför för att ta sig en titt på prinsessan Leonore och de andra kungligheterna.

-Det är ju lite folkfest. Alla är glada, uppklädda. Trevligt, säger Gun Olsson från Ekerö.

Från Dortmund i Tyskland kommer Frank och Ulrike som tycker det här med monarki är "lite speciellt".

-Vi själva i Tyskland har ju inget eget kungahus. Vi är glada att få uppleva detta på plats, säger Frank.

Prinsessor och buspojkar

Dopet förrättades av ärkebiskop Anders Wejryd. Det blev ett av hans sista stora offentliga framträdanden som ärkebiskop innan han lägger ner biskopsstaven lördagen den 14 juni.

Han förrättade även dopet av prinsessan Estelle.

-Det är något tjusigt i det här att det är precis samma ritual när man döper prinsessor som när man döper vilka buspojkar som helst. Och det är viktigt att det ska vara så, sade Anders Wejryd till TT inför dagens dop.

Att prinsessan Madeleine tycker mycket om hästar är ingen hemlighet. Nu finns förutsättningarna för att Leonore ska gå i sin mors fotspår. En av hennes dopgåvor var nämligen ett litet russföl.