Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den extrema värmen genomsyrade Lövins tal

Klimathotet genomsyrade språkröret Isabella Lövins (MP) tal i Almedalen.
- Vi är beredda att ta ansvar. Nu, inte sen, sade hon.

Värmerekord på värmerekord. Översvämningar. Och så den senaste tidens torka i Sverige som riskerar att halvera livsmedelsproduktionen.

- Då blir svensk mat dyrare. Eller så tar den slut och vi måste importera mer, säger Isabella Lövin.

Hon presenterade en rad klimatpolitiska framgångar MP har drivit igenom. Som klimatlagen som tvingar företagen att ställa om till fossilfri produktion och som nu, enligt språkröret, har gjort att den klimatskadliga stålindustrin kan komma att bli helt fossilfri.

Hon säger att den som påstår att klimat- och miljöfrågan är en liten fråga har fel.

- Klimatförändringen handlar inte bara om isbjörnar. Den handlar om mat och vatten, torka och översvämningar. Det handlar om krig och fred och om migration.

Öka självförsörjningen

Under en presskonferens tidigare under dagen presenterade språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin hur jordbruket ska bli mer robust i kriser. Det handlar om att minska beroendet av import av livsmedel.

Hon påpekar att det här leder till fatala ekonomiska och mänskliga förluster.

- Vårt beroende av importerade insatsvaror till jordbruket är en stor anledning till en allt mer sårbar livsmedelsförsörjning. Klimatförändringar och handelskrig har ökat sårbarheten, säger Gustav Fridolin.

Partiet vill lägga 500 miljoner kronor per år för att bland annat höja självförsörjningsgraden i jordbruket från 50 till 80 procent, fördubbla omställningen till ekologiskt jordbruk, mer svenskproducerat foder och stöd till ett fossilfritt jordbruk.

Årets val är en ödesfråga för klimatet och framtida generationer, enligt Isabella Lövin som under talet gick till hårt angrepp mot Allianspartiernas och Sverigedemokraternas miljö- och klimatpolitik.

- Ulf Kristersson går till val på att sänka bensin- och dieselskatten och ta bort flygskatten. Han vill skära i miljöbudgeten, säger Isabella Lövin.

- Höstens val avgör om vi ska fortsätta ställa om Sverige och driva på för att ställa om EU och Världen. Eller om vi ska ha en regering som är passiv, som pekar på andra och säger: "inte vi, inte här, inte nu".

Hon sade också att SD:s politik inte har ändrats under deras två mandatperioder i riksdagen. Det har dock Allianspartiernas numera vacklande hållning till partiet gjort.

- Inget fascistiskt parti har tagit makten på egen hand. Det händer när de borgerliga partierna börjar förhandla, börjar regera med dem, säger hon.

- Den kan klä sig vackert och tala med mjuk röst. Men det finns ingen demokratisk rasism, släpp inte in högerextremismen i värmen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.