Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kjell Gustavsson, fastighetsförvaltare vid Statens fastighetsverk, och Jim Hansson, marinarkeolog vid Statens maritima museer, bredvid delar av det 1600-talsskepp som hittats på Skeppsholmen i Stockholm.

Delar av 1600-talsskepp funna i Stockholm

Rester från ett vrak har hittats i närheten av Kastellholmsbron vid Skeppsholmen i Stockholm. Marinarkeologer misstänker att skeppet kan ha varit upp till 30 meter långt och att det är från 1600-talet.

- Vi tror att man har använt delarna som fundament när man byggde krängningsbron på 1600-talet, säger Jim Hansson, marinarkeolog vid Statens maritima museer.

Vrakdelarna upptäcktes i samband med ett grävningsarbete.

Delarna har hittats på ett djup på drygt tre meter. Enligt Kjell Gustavsson, fastighetsförvaltare vid Statens fastighetsverk, har skeppet sänkts med flit för att fylla ut holmen.

- Det är en del av en konstruktion. Man ville att Skeppsholmen skulle bli större, så man lade skepp utanför strandlinjen, säger han.

- Hela Skeppsholmen är full med vrak.

Förutom trädelarna har spik, dymlingar och bruksföremål hittats. Marinarkeologer har tagit prover, som har skickats vidare för närmare analys, och man räknar med att få veta mer om fynden efter sommaren.

På en av skeppsdelarna har inskriptioner påträffats.

- En tidig teori är att det förmodligen är mallar. Det här var en period då man byggde skepp med ögonmått, säger Jim Hansson.

- Vi får en inblick i hur man gick till väga hantverksmässigt. Det är skithäftigt.

Grävningsarbetet är en del av en flerårig renovering av Skeppsholmens kajer och dykdalber, en sorts förtöjningsanordning, som inleddes i slutet av april.