Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Del av kvinnokropp hittad i Öresund

En del av en kvinnokropp har anträffats längs strandkanten till den danska ön Amager söder om Köpenhamn. Kvinnan har hittats i samma område som polisen söker efter försvunna Kim Wall, 30. Enligt polisen ska kroppsdelen nu obduceras för att kunna identifieras. – Om det är den saknade Kim Wall kommer hennes anhöriga att underrättas före pressen, säger Jens Møller vid polisen i Köpenhamn.

Kroppsdelen siktades vid 15.40-tiden på måndagseftermiddagen av en privatperson bara några meter från strandkanten på ön Amagers sydvästra sida. 

Under en presskonferens under måndagskvällen berättade Jens Møller, vice polisinspektör och chef för Köpenhamnspolisens mordenhet, att polisen endast har hittat en del av en död kvinna. Kroppsdelen har nu skickats för obduktion för att polisen ska kunna fastställa en identitet på kvinnan.

"Klart att polisen spekulerar" 

– Vi har ett lik nu och det är det vi arbetar utifrån. Fyndet gjordes av en manlig cyklist. Om det är den saknade Kim Wall kommer hennes anhöriga att underrättas före pressen. Nu måste vi identifiera personen. Det är för tidigt att säga hur lång tid en identifiering av kroppen kommer att ta, berättade Jens Møller.

Møller meddelade också att polisen kommer att fortsätta att söka efter försvunna Kim Wall i både svenskt och danskt vatten. 

– Det är klart att polisen, medier och alla möjliga andra spekulerar i om kvinnokroppen är Kim Walls. Men det är allt för tidigt att säga något om det.

Enligt Møller har kroppsdelen troligen legat i vattnet en tid. 

– Det är inte någon som hamnat i vattnet i dag kan jag säga. När vi kan ha identifierat personen kan jag inte säga något om just nu. 

Walls familj har underrättats 

Enligt polisen dyker man nu i området där kroppsdelen hittades för att göra ytterligare eftersökningar. 

Jens Møller meddelade också att Kim Walls familj underrättades om måndagens fynd innan polisen gick ut med informationen om det. Møller uppgav också att polisen vid 20.30-tiden på måndagen inte hade hittat några föremål som kan tillhöra Kim Wall i områdena där polisen har sökt efter henne. 

Polisen har sökt efter Kim Wall i bland annat Kögebukten söder om ön Amager sedan den 10 augusti. 

LÄS OCKSÅMadsen "lättad" efter sin förklaring

Med anledning av måndagens fynd har Köpenhamnspolisen nu spärrat av ett stort område i närheten av Klydesøen på Amager som angränsar till Kögebukten - inte långt ifrån platsen där Peter Madsens ubåt bärgades.

Kim Wall har varit försvunnen sedan 10 augusti 

Kim Wall åkte vid 19-tiden under torsdagen den 10 augusti ut från Refshaleøen på Amagers nordligaste spets tillsammans med uppfinnaren Peter Madsen i hans ubåt för att skriva en artikel om 47-åringen. 

Dagen efter greps och anhölls Madsen misstänkt för att ligga bakom Walls död efter att han ensam räddades från sin ubåt UC3 Nautlius som då samtidigt sjönk till botten i Kögebukten.

I en första version uppgav Madsen för polisen att han hade släppt i land Kim Wall på Refshaleøen vid 22.30-tiden under torsdagskvällen. 

I samband med att Madsen häktades lördagen den 12 augusti, misstänkt för vållande till annans död, uppgav Madsen en ny version om händelsen för polisen och Köpenhamns tingsrätt. En version polisen i samråd med bland andra Madsens advokat valde att offentliggöra under måndagen. 

"Vill berätta hela sin version"

Enligt polisen har Madsen i den andra versionen uppgett att Kim Wall dog efter en olycka ombord på hans ubåt, vilket gjorde att han senare bestämde sig för att "begrava" Kim Wall i Kögebukten. 

"Den misstänkte har förklarat för polisen och domstolen att det inträffade en olycka ombord vilket orsakade Kim Walls död och att han som en konsekvens av det begravde henne på en ospecificerad plats i havet i Kögebukten", meddelar Köpenhamnspolisen.

Den danska polisen uppger att man åtminstone tror på delar av Madsens senare version.

– Vi tror att han talar sanning när han säger att hon har dött i ubåten, berättade presstalesmannen Steen Hansen tidigare under måndagen. 

Madsens advokat Betina Hald Engmark har under måndagen uppgett att hennes klient känner sig lättad över att delar av hans version blivit offentlig. Enligt försvarsadvokaten anser Madsen sig oskyldig till Kim Walls död. 

– Min klient vill gärna att hela hans förklaring kommer ut, men det är polisen som styr den biten, skrev Betina Hald Engmark i ett sms till Ekstra Bladet tidigare under måndagen. 

Madsen fortsatt misstänkt 

Madsen är fortfarande misstänkt för att ligga bakom Kim Walls död, men samarbetar nu enligt Betina Hald Engmark med polisen i sökandet efter den svenska kvinnan. 

Efter att polisen genomfört en teknisk undersökning av Madsens ubåt, som under natten mellan den 11 och 12 augusti bärgades upp från havet, är myndighetens klara uppfattning att ubåten sänktes med flit av Peter Madsen. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.