Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Före detta statsministern Nils Edén, Liberala samlingspartiet, är värd en byst, tycker sex debattörer, bland dem den tidigare statsministern Ingvar Carlsson. Arkivbild.

Debattörer: Statsminister Edén värd en byst

Nils Edén, svensk statsminister 1917–1920, är värd en byst. Det tycker den tidigare statsministern Ingvar Carlsson (S), tillsammans med fem andra debattörer som framför åsikten på DN Debatt.

Bakgrunden till förslaget är att den 17 december i år är det 100 år sedan den allmänna och lika rösträtten klubbades igenom i riksdagen.

Skribenterna betecknar Edén som "demokratins statsminister" – en benämning som också använts som titel på en bok om honom.

Nils Edén – som förutom perioden som statsminister även var professor i historia vid Uppsala universitet och partiledare för Liberala samlingspartiet – beskrivs på DN Debatt som den som tillsammans med det socialdemokratiska statsrådet Värner Rydén förhandlade fram förslaget om den allmänna och lika rösträtten i Sverige.

I riksdagshuset finns i dag byster som föreställer andra statsministrar från tidigt 1900-tal. Och där fattas Nils Edén, enligt debattörerna.