Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

De vill stjäla SD:s dag i Almedalen

Det blir hård konkurrens för Jimmie Åkesson i dag. Gudrun Schyman, Özz Nûjen och flera manifestationer utmanar SD-ledaren.

Tisdagen är Sverigedemokraternas dag i Almedalen. Med tanke på den höga polisnärvaron och de motdemonstranter som samlats vid partiets tidigare framträdanden i exempelvis Göteborg är frågan hur polisen ser på säkerhetsriskerna under just SD:s dag.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Tisdagen är ett exempel då vi kan vänta oss att åsikt ställs mot åsikt. Men det finns en stor respekt för detta, rätten att uttrycka sin åsikt är grundlagsskyddad och har dessutom en stark tradition i Almedalen, säger Carolina Paasikivi kommenderingschef för polisens insatser under Almedalsveckan.

Ett exempel på manifestationer som planeras är "Vänd ryggen åt SD" där deltagarna uppmanas att ta avstånd från partiets politik genom att vända ryggen åt Jimmie Åkesson när han håller sitt tal på tisdagskvällen.

FI, som inte är något riksdagsparti, har ingen officiell egen dag. Men partiet har ändå lanserat just tisdagen som FI:s dag och kommer att konkurrera med SD om uppmärksamheten genom att särskilt lyfta frågor med antirasistiskt tema.

Med stöd av bland annat LO genomför komikern Özz Nûjen sin föreställning Statsminister Özz Nûjen exakt samtidigt som Jimmie Åkesson håller sitt tal. Inför föreställningen har Nûjen uppmanat publiken att välja att lyssna på honom framför Sverigedemokraternas partiledare.

Men trots att Sverigedemokraternas motståndare mobiliserar sig under dagen tar partiet konkurrensen med ro.

- Det är inget vi tar någon notis om. Vi vet att ingen kan trumfa partiledarens tal, säger SD:s pressansvarige Martin Kinnunen.

Hur ser ni på manifestationer som den där folk planerar att vända ryggen åt Jimmie Åkesson när han talar?

- Vi har aldrig kritiserat att någon vänder ryggen till. Det vi däremot kritiserat är våld, hot och oljud. Men polisen har alltid haft väldigt bra koll på ordningen i Almedalen och det utgår vi från att de kommer att ha den här gången också, säger Martin Kinnunen.

SD har tidigare kritiserat att polisen inte ingripit tillräckligt när folk stört deras framträdanden. Hur ser ni på säkerhetsläget under tisdagen?

- Vi bedömer att åsikter ska kunna föras fram under säkra och lugna former den dagen också, säger Carolina Paasikivi.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.