Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

De tre får Nobelpriset i fysik

Årets Nobelpris i fysik går till upptäckten av gravitationsvågor och skapandet av den detektor som möjliggjorde upptäckten. Priset går till amerikanerna Kip Thorne, Barry C. Barish och Rainer Weiss.

- Jag mår bra, jag har till och med kläder på mig nu, säger en av pristagarna, Rainer Weiss, när han blir uppringd från Nobelförsamlingen i Stockholm för en intervju efter att lite tidigare ha fått beskedet att han vunnit Nobelpriset.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det är underbart. Jag ser det som ett erkännande för ett arbete som gjorts av många människor och som pågått i över 40 år.

"Osedda världar öppnar sig"

Gravitationsvågor är en form av strålningsenergi och utgörs av förändringar i rummets och tidens geometri. Vågorna rör sig med ljusets hastighet bort från de källor som alstrar dem, oftast massiva kollisioner i rymden.

Enligt Vetenskapsakademin är gravitationsvågor "något helt annorlunda", eftersom de lämnar "direkta vittnesmål" om störningar i rumtiden. Enligt akademin kommer detektionen av dem att resultera i "en rikedom av upptäckter" och att "nya hittills osedda världar öppnar sig".

Extremt svag

Albert Einstein förutsade gravitationsvågor redan i den allmänna relativitetsteorin 1915. Själv var Einstein övertygad om att vågorna aldrig skulle kunna mätas men detta visade sig alltså vara fel. Den 14 september 2015, det vill säga ganska exakt 100 år efter Einsteins teori, lyckades man detektera dem för första gången. De första resultaten publicerades i februari 2016.

Det tog 1,3 miljarder år för dessa vågor att färdas till Ligo-detektorn i USA. Trots att signalen var extremt svag räckte den för att bekräfta existensen av vågorna.

Hittills har forskarna lyckats detektera sådana vågor vid fyra tillfällen. De senaste resultaten offentliggjordes så sent som i förra veckan.

Det instrument som gjorde den första detektionen är Ligo-observatoriet i Louisiana respektive Washington i USA. Sedan dess har även det fransk-italienska Virgo-observatoriet i Pisa observerat dessa vågor.

Viktig upptäckt

- Gravitationsvågorna är en mycket viktig upptäckt. Jag är inte förvånad att det belönas nu, säger Melvyn Davies, professor i astronomi vid Lunds universitet.

Liksom andra astronomer anser han att upptäckten öppnat ett nytt sätt att observera universum.

- Vi människor, liksom andra levande organismer, är gjorda av föroreningar som kol och syre, som bildas när stjärnor exploderar. Explosionerna, supernovorna, ger upphov till svarta hål som är källan till gravitationsvågorna. Det är fascinerande, säger han.

Märkligt nog kan man i dag beskriva massan och egenskaperna hos de svarta hålen som vågorna kommer från, men man kan inte säga exakt var i universum de kommer från.

- I framtiden kommer vi att kunna göra det. Men för tillfället är det inte möjligt.

Pristagarna är amerikaner:

Rainer Weiss är född 1932 i Tyskland. Han doktorerade vid Massachusetts Institute of Technology i USA och är sedan dess verksam där. Han är amerikansk medborgare.

Barry C. Barish är född 1936 i USA. Han doktorerade vid University of California och är numera verksam vid California Institute of Technology.

Kip S. Thorne är född 1940 i USA. Han doktorerade 1965 vid Princeton University och är numera verksam vid California Institute of Technology.
 

Läs också: Tre får dela på medicinpriset och "Nobelpriset är crème-de-la-crème"

 

Se TV-sändningen från Kungliga Vetenskapsakademien:

Läs Liverapporteringen från presskonferensen:

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.