Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

"De tog ifrån ett tvåårigt barn sin pappa"

Mamman till den man som sköts ihjäl av polisen i Bagarmossen har kämpat hårt för att rentvå sin son. I dag backade polisen från uppgifter att sonen ska ha skjutit först. Den dödade avlossade inte ett enda skott mot poliserna som sköt ihjäl honom.

– I polisrapporten står det klart och tydligt att han aldrig sköt mot polisen. Någon av polismännen skulle skydda sig själva genom att säga att min son sköt. Men nu kommer sanningen fram, enligt vittnen lyfte han händerna för att be om nåd. Det är det som är det värsta, berättar mamman.

Hon har tagit del av polisrapporten från den aktuella kvällen. Av någon anledning skickades en kopia av den till hennes sons gamla bostad. Där beskrivs hela händelseförloppet menar mamman. Hennes sons bil stannades av polisen och han klev ur för att låta sig omhändertas.

– Tre poliskillar sitter i den andra bilen och en av poliserna skjuter rakt igenom sin egen ruta mot min sons bil. Det ska finnas fyra skotthål i vindrutan på polisbilen. Det skott som träffade sitter mitt i huvudet för att han böjde sig ned för att be om nåd, berättar hon.

 

Polisen backar

– Den mannen avvek i en bil som en polispatrull får syn på och stoppar. Föraren kliver ur och skjuter mot patrullen, som besvarar elden. Gärningsmannen är skjuten, sa Mikael Pettersson vid Stockholmspolisen till TT den 22 juni angående dödsskjutningen.

Pettersson sa att han inte visste hur många skott totalt som mannen och poliserna avlossade.

– Man har hittat fyra skotthål i vindrutan på polisbilen. Inga poliser är fysiskt skadade och brottet rubriceras som försök till mord, sa Pettersson.

Nu backar polisen helt från den tidigare officiella versionen av händelseförloppet. Detta lade polisen ut på sin hemsida onsdagen 27 juli:

LÄS OCKSÅ: Polisen sköt ihjäl man - backar om uppgifterna

"Den initiala informationen som polismyndigheten gav i anslutning till att en man sköts till döds av polisen i Bagarmossen den 22 juni var inte korrekt. Mannen hade inte avlossat något skott mot polisen, vilket vi uppgav i media och på polisens webbplats. 

Vi beklagar den felaktiga uppgiften och dröjsmålet med att rätta den. Utredningen av händelsen leds av särskilda åklagarkammaren. Inga ytterligare kommentarer ges om den pågående utredningen."

 

"Poliserna ville skydda sig själva"

Det var den 22 juni som hennes son gick till frisören. Samma frisör som han haft i många år. Fram till 20-årsåldern beskriver mamman sin son som stökig. Men sedan dess har han skött sig och tagit hand om sin tjej och barn. Däremot hade han sedan ett par månader tillbaka mått psykiskt dålig.

LÄS OCKSÅ: UPPGIFTER: Man skjuten i huvudet av polis

– Han hade sagt till sin frisör att han mådde dåligt och att frisören skulle ringa polisen. Sedan hade han gått omkring med en leksakspistol i Bagarmossen. När polisen väl kom fram så sköt de alltså en man som mådde dåligt rakt igenom sin bilruta, säger mamman.

Hon tror att polisen gick ut med uppgiften att hennes son skjutit mot polisen för att skydda sig själva.

– Det här är en av de största skandalerna i Sverige. Hans son fyllde två år igår, han var en jättefin pappa. Vi mår så dåligt hela familjen. Polisen kan inte säga saker som inte stämmer. Det är så grymt från deras sida. Här har man skyddat poliserna. Nån i bilen går ut med uppgiften att den misstänkte sköt först och sedan spreds uppgiften till pressen.

LÄS OCKSÅ: Rättsexperten: Polisens lögn kan ha påverkat vittnen

I efterhand visade det sig att sjukhuset stod chanslösa inför uppgiften att rädda hennes son. När mamman väl får prata med sjukhuset är det mörka besked.

– Skottet klippte av hela blodförsörjningssystemet. Han dog på plats sa de på sjukhuset. Den tredje polisen avrättade min son. Jag förstår inte varför de kände sig hotade. Min son var en tunn liten kille. De kunde ha hoppat på honom och slagit ned honom, säger mamman. 

 

Mamman vill rentvå sin sons namn

I dokumenten från polisen står det att dödsskjutningen är anmäld och att den utreds.

– Min son begravdes förra veckan. Jag har varit jätteledsen och nere på grund av min sons död. Men när jag fick den här polisrapporten vände det och nu vill jag göra rätt för min son. Hela Sverige ska få veta att min son sköts till döds fastän han var helt oskyldig, säger mamman. 

Nu har mamman och ett antal familjemedlemmar dessutom anmält polisen för att de gått ut med uppgiften att hennes son sköt först. Det har inneburit stor skada för samtliga, menar hon.

– Vi är totalt sju personer som nu anmält polisen för förtal. De har skadat hela våran familj och släkt på grund av det här. Folk frågar och undrar: ”Polisen säger ju att han sköt först”. Jag visste att rättvisa skulle skipas, till slut. Nu är polisanmälan gjord, vi anmälde totalt tre poliser som uttalat sig och sagt att min son sköt först, förklarar mamman.

 

"Fuck the police" klottrades till stöd för sonen

Enligt mamman har hela Bagarmossen slutit upp och visat sitt stöd för hennes son. Det ska ha sprejats meddelanden på väggar och tänts ljus inne i centrum

– De skrev ”Vila i frid”, ”Fuck the police” och hans namn. Ingen som kände honom trodde på att han skjutit mot polisen. Den här gången trampade polisen på fel kvinnas tår. Jag har alltid jobbat för de svaga och för att rättvisa ska skipas och så blir det så här, säger mamman uppgivet.

Även om det viktigaste i hennes liv aldrig kommer komma tillbaka menar hon att det är viktigt att få upprättelse. Inte minst för alla som lever kvar.

– Jag får aldrig tillbaka min fina son. Han var ljuset självt och var otroligt omtyckt. Han ska inte begravas med rykten som gör att folk tror att han sköt mot polisen, avslutar mamman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.