De stoppar bråk i Stockholms förorter

ANNONS
|

Ortens Favoriter är en grupp unga mellan 18 och 22 år. Föreningen startade för tre år sedan och jobbar med alltifrån nattvandringar i Stockholms förorter till patruller vid stora konserter och evenemang, då de samarbetar med polis och vakter.

Flera av medlemmarna var på plats under Almedalsveckan för att berätta om sitt arbete. De kommer alla från förorten Tensta eller däromkring och har ett stort kontaktnät bland unga i sina områden.

- Ungdomarna blir upprörda när de ser poliser i uniformer. Men oss ser de som positiva förebilder som vill dem väl. Därför lyssnar de på oss, säger Erkan Cigel.

ANNONS

När det blir bråk och konflikter mellan ungdomar har Ortens favoriter en metod för att snabbt lugna stämningen.

- Det är alltid två som bråkar, resten följer med. Så några av oss går in i mitten samtidigt som några av oss säger till dem som står runtomkring att gå bort, säger Aziz Sertcanli.

När bara de två som är direkt inblandade i bråket står kvar kan man börja prata.

- Då blir det lättare att nå fram. Vi själva har suttit i samma sits, vi kan säga "det är inte värt det". I 90 procent av fallen löser sig konflikten på plats, ofta skakar de till och med hand, säger Ishak Erdal

Men långt ifrån allt som Ortens favoriter gör handlar om att lösa konflikter. Just nu visar man exempelvis fotbolls-VM på torget i Hjulsta, dit ungefär 120 ungdomar samlas för att kolla på matcherna tillsammans. En annan del i arbetet är att utbilda poliser och vakter i hur de bäst möter ungdomarna.

- Hur de kan kommunicera med unga i förorten är en stor grej vi kan bidra med och som kan leda till att mycket av konflikterna kan undvikas, säger Akil Janabi.

I flera år har Ortens favoriter jobbat ideellt. Nyligen blev man en ekonomisk förening och målet är nu att växa.

ANNONS

Ortens favoriter har med stöd av föreningen Unga Kris varit på besök i Rosengård och träffat andra engagerade unga.

Nu är målet att växa - och gärna samarbeta med unga i Göteborg.

- Vi har inte nått ut till Göteborg ännu. Men vi vill gärna ha kontakt, säger Aziz Sertcanli.

I Göteborg finns konflikter mellan gäng som skapar otrygghet i flera stadsdelar. Hur kan man vända utvecklingen?

- Det behövs mer polisiär närvaro, även om det ofta blir svårt att kommunicera på grund av uniformen. Fler ungdomsgårdar behövs. Föräldrar och äldre, som vill ungdomarnas bästa, måste synas ute, säger Aziz Sertcanli.

I Biskopsgården finns nu fyra stadsdelsvärdar, unga som själva kommer från området. Är det en väg att gå?

- Det där är skitbra. Ofta har ungdomarna ingen som kan ställa upp för dem. De behöver positiva förebilder, äldre ungdomar från området, säger Aziz Sertcanli.

ANNONS