Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"De sparkade som på en docka"

"De sparkade som om det gick att sparka hur hårt som helst, som på en trasdocka." Så berättar Alessandro om hur hans bäste vän, Riccardo Campogiani, sparkades till döds på en gata på Kungsholmen.
Platsen ligger inte långt från rådhuset.
Så heter också den närmaste tunnelbanestationen. Från tunnelbanans utgång mot Hantverkargatan kan du blicka ner mot Mälarens vatten. Den korta backen mot Kungsholms Hamnplan och norr Mälarstrand heter Parmmätargatan. Där ligger Eiraskolan i vars lokal en flicka arrangerade en fest fredagen den 5 oktober för att fira sin kommande 15-årsdag.

Ett dussintal nära vänner hade bjudits in till tacobuffé tidigt på kvällen. Andra hade bjudits in till efterinsläpp vid 22-tiden. 97 tonåringar stod på inbjudningslistan som en 14-årig dörrvakt, beväpnad med baseballträ, höll ordning på.
Många av gästerna kom från välbärgade, till och med förmögna, hem och bar välkända efternamn.

"De lyste överklass", skulle ett vittne komma att säga om de "jättefulla" tjejer i märkeskläder som varit på festen och som hon träffat på tunnelbanestationen sedan festen slutat i tragedi.
Det skulle bli "årets fest"
Ingen vuxen fanns med i skolan efter klockan 20.00.
Inför festen var det många som trodde att den skulle bli "årets fest".

Det trodde i vart fall Sebastian, 16, omskriven som medlem i en av Sveriges rikaste familjer. Det stämmer om man med familj avser hela tjocka släkten men inte om man bara räknar den närmaste familjen. Sebastian var inte bjuden eftersom han, sina blott 169 centimeter och 52 kilo till trots, är känd som bråkstake. Han sägs trigga sina mer storvuxna kompisar för att få igång slagsmål.

Trodde att något skulle hända
Sebastian ville till festen eftersom han trodde att något skulle hända. "Typ börja brinna, någon skulle ramla i trappen eller att det kanske skulle bli bråk".
Sebastians kompisar Felix och Samuel var inte heller bjudna eftersom de var kända för att vara ute på helgerna och slåss. För ett år sedan dömdes Felix för misshandel. Då hade "Vasapojkarna" gjort upp om ett slagsmål mot ett annat gäng. Samuel har bland annat slagit en lärare i skolan.

Charlie och Leo stod på inbjudningslistan till efterfesten.
Bland vännerna var Charlie en gång känd som "den tyste pojken" i skolan, men också som storebrorstypen, en omhändertagande kille. Fast han hade ändrat stil på sistone, från den blyge killen till den kaxige. Hans vänner säger att han är världens snällaste när han är nykter, men att han blir aggressiv och dryg när han dricker.

Den här kvällen var det många som lade märke till Charlies ögon. Några trodde att han var drogad eller hade rökt på. Efteråt kunde polisen inte se några spår av droger. Men han hade 1,1 promille alkohol i blodet då han greps tidigt på lördagsmorgonen.
Charlie inledde det bråk som slutade med Riccardos död.
Han är också den ende som erkänt att han verkligen sparkat Riccardo.

Ilskna ord och blickar
Det finns flera olika versioner av hur bråket började. Gemensamt är att Charlie och Riccardo växlade ilskna ord och blickar utanför festlokalen strax efter midnatt.
- Vad glor du på? frågade Charlie.
- Vad glor du på själv? sa Riccardo.

Enligt en annan version var det tvärt om:
- Vad glor du på? frågade Riccardo.
- På dig din bögjävel, sa Charlie.
- Synd att jag är bög och att din flickvän umgås mer med mig än vad hon gör med dig, sa Riccardo.

Det finns andra versioner.
Kanske är sanningen att några av pojkarna var ute efter vilken anledning som helst att börja slåss. Ett vittne, som varit vakt på fotbollsmatcher och lärt sig känna igen taggade fotbollshuliganer, har berättat för polisen om några pojkar på väg till festen. De hade pratat om att "plocka den där jäveln" och "nu ska han dö".
Vilka pojkarna var är oklart. Kanske fanns det många unga pojkar ute den kvällen som sökte slagsmål.

Slog med knuten näve
Klart är att Charlie slog till Riccardo med knuten näve uppifrån och ner. Riccardo föll till marken. När han reste sig hade han en flaska i handen. Kalabalik uppstod. Flaskan träffade Charlie som började blöda.
Riccardo flydde. Charlie kom efter.
Ett hundratal meter från festplatsen hann Charlie upp Riccardo och fällde honom till marken. Charlie säger att han gav Riccardo en enda spark.

Alessandro såg något annat. Han såg fyra killar stå och sparka som på en fotboll. Hårda sparkar med pendlande benrörelser. Var och en hann få in fyra eller fem sparkar.
Alessandro rusade fram och skrek: "Sluta sparka honom! Rör honom inte! Låt honom vara!" Och försökte putta bort killarna.
En flicka tog hand om Riccardo medan Alessandro sprang efter killarna som sparkat.

Gick tillbaka och städade
- Jag fick sån ilska så jag ville bara springa efter och ge igen. Jag hann bara ikapp Felix. Jag skrek åt honom "vad fan har du gjort" Då sa han att han var ledsen men att "han förtjänade det" och "vad skulle jag göra åt saken".
Felix gick tillbaka till festlokalen och hjälpte till att städa.

Riccardo fördes medvetslös till sjukhus. Klockan 13.24 dagen efter förklarades han död. Läkarna väntade några timmar innan respiratorn stängdes av för att anhöriga skulle hinna fram till dödsbädden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.