De protesterar mot svenska coronastrategin

Folkhälsomyndighetens motståndare gör allt mer väsen av sig. När Anders Tegnell anlände till den dagliga presskonferensen på måndagen möttes han av maskerade demonstranter som ropade efter honom.
– Våra äldre är inga siffror, säger demonstranten Nasi Payghambarian.

ANNONS
|

Det svenska sättet att tackla coronapandemin fortsätter att röra upp känslor. I fredags förra veckan hade två demonstranter med maskering och plakat ställt sig utanför lokalen där Folkhälsomyndigheten håller sina dagliga pressträffar. På måndagen hade de fått sällskap av ytterligare fyra personer.

En av dem är Nasi Payghambarian.

– Jag är här för de som förlorat anhöriga och för personalen inom vård och äldreomsorg. Jag är emot allt som Folkhälsomyndigheten går ut med, säger hon.

På måndagen hade 3 698 svenskar med covid-19 avlidit. Nasi Payghambarian anser att Folkhälsomyndigheten inte tagit situationen på allvar från början och att Sverige går emot hur resten av världen agerat.

ANNONS

– Det här är oacceptabelt. Våra äldre är inga siffror.

Hon har själv inte förlorat någon anhörig men känner personer som gjort det.

– Nästa gång kan det vara du eller jag. Om vi inte gör någonting i dag så finns det inga garantier för svenska folkets framtid, säger Nasi Payghambarian.

LÄS MER:Minst 35 döda på två äldreboenden i Östra Göteborg

Ingen hotbild

När Anders Tegnell och hans kollegor anlände till måndagens presskonferens ropade demonstranterna bland annat "du kan inte bara köra ditt race". De läste också upp en namnlista över hundratals sympatisörer när presskonferensen var avslutad.

På plats under måndagen fanns även dialogpolis som underströk att det inte var fråga om någon hotbild från demonstranterna.

– Detta är en ny företeelse och då uppstår också nya grupper och rörelser. Vi är här för att skapa en brygga mellan dem och polismyndigheten och informera om rättigheter och skyldigheter, säger dialogpolisen Semsi Kilic.

Även huvudpersonen själv tog uppståndelsen med ro.

– De verkar väldigt fredliga, jag har inga kommentarer om det över huvud taget, sa Anders Tegnell efter måndagens presskonferens.

– Det finns alltid olika tankar och åsikter i ett samhälle, och det ska det göra.

Tidigare incidenter

Som GP tidigare rapporterat genomfördes en ljusmanifestation utanför Folkhälsomyndigheten i början av maj, också detta av en grupp som är kritiska till den svenska coronastrategin.

ANNONS

Ytterligare en incident skedde innan påsk inför en av de dagliga presskonferenserna. Plötsligt kom en bil med fyra personer med ansiktsmask in på området och fram till grusgången som leder upp till möteslokalen.

– De var missnöjda med något som Anders Tegnell sagt, skrek något och åkte iväg. Mer än så hände inte. Sedan har jag inte hört något mer om vad det rörde sig om, säger Christer Jansson.

Han är Folkhälsomyndighetens presschef men också säkerhetsskyddschef. Det är en roll som finns vid skyddsklassade verksamheter och som enligt en särskild förordning ska kontrollera "att verksamheten bedrivs i enlighet med vad som föreskrivs i säkerhetsskyddslagen".

Vid presskonferenserna närvarar alltid minst en ordningsvakt och en väktare. Så även denna gång, och de avvisade de fyra personerna utan större bekymmer.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS