Maneter har ingen riktig hjärna, men däremot ett system med nervceller som kan kallas ett förstadium till en hjärna.
Maneter har ingen riktig hjärna, men däremot ett system med nervceller som kan kallas ett förstadium till en hjärna. Bild: Pat Wellenbach/AP/TT

De kan ha haft första hjärncellerna

Ingen vet när den första hjärnan uppstod i jordens historia. Men en ny studie har gett en aning om hur det gick till när de första nervcellerna – förstadiet till en riktig hjärna – började utvecklas. Resultatet har överraskat forskarna.

ANNONS

De första djuren på jorden uppstod någon gång i tidernas gryning, för cirka 750 miljoner år sedan. De hade inget centralt nervsystem, eller några nervceller över huvud taget. Detsamma gäller för de mest primitiva av alla nu levande djur, svampdjuren.

Primitiva hjärnceller

Men två grupper som dök upp strax därefter, kammaneterna å ena sidan och maneterna, havsanemonerna och korallerna å andra sidan, har faktiskt ett system med nervceller, neuroner, utspridda i kroppen – en början till en centralisering av känsel och muskelkontroll. Kanske man kan kalla dem primitiva hjärnceller som ännu inte organiserat sig fullt ut.

En enda gång

I den nya studien, som publiceras i Nature Ecology and Evolution, visar forskarna vilken typ av molekyler som var först med att skicka signaler från en cell till en annan. Det rör sig om en form av så kallade neuropeptider som är de vanligaste budbärarna hos maneter och koraller, och även hos oss själva. Däremot har det varit svårt att hitta dem hos kammaneterna, vilket har fått många att tro att att nervceller har uppstått två gånger, oberoende av varandra, under evolutionens lopp.

ANNONS

Den här gången lyckades man dock finna dem. Det visade sig att de var ganska lika neuropeptiderna hos maneterna, vilket troligen förvånar många. De gener som styr det hela tycks dessutom ha samma ursprung.

Kontentan blir att nervcellerna hos de båda grupperna, trots att de separerade från varandra för drygt 600 miljoner år sedan, har samma ursprung. Nervceller har av allt att döma bara utvecklats en enda gång. Vi kanske bör betrakta vår hjärna med större vördnad än vad vi är vana vid.

Kammaneterna är inte närmare släkt med de vanliga maneterna men en ny studie visar att de båda gruppernas nervsystem har samma ursprung.
Kammaneterna är inte närmare släkt med de vanliga maneterna men en ny studie visar att de båda gruppernas nervsystem har samma ursprung. Bild: Kevin Raskoff/AP/TT

Fakta: Djur

Djur, Metazoa, är flercelliga organismer som med några få undantag får sin energi genom att konsumera organiskt material, andas syre, rör sig fritt, och reproducerar sig sexuellt. Cirka 1,5 miljoner arter har beskrivits, varav drygt 1,2 miljoner är insekter.

De mest primitiva djuren är svampdjuren, kammaneterna, maneterna, korallerna och havsanemonerna. De saknar en riktig hjärna, men alla utom svampdjuren har nervceller. Växter däremot, saknar riktiga nervceller och kan därför inte känna smärta.

Källa: NE

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS