Nyamko Sabuni meddelar under en presskonferens i Rosenbad 2013 att hon lämnar regeringen och sin plats i riksdagen. Här tillsammans med partiledaren Jan Björklund.–
Nyamko Sabuni meddelar under en presskonferens i Rosenbad 2013 att hon lämnar regeringen och sin plats i riksdagen. Här tillsammans med partiledaren Jan Björklund.–

De kan efterträda Björklund

Spekulationerna om vem som ska efterträda Jan Björklund som Liberalernas partiledare i november är redan i gång. Här är några av de personer som är tänkbara.

ANNONS
|

Nyamko Sabuni – är ett namn som förekommer i många spekulationer. Tidigare jämställdhets- och integrationsminister som lämnade regeringen 2013. Det som talar för henne kan vara att hon stått lite vid sidan av partistriderna och att det är länge sedan en kvinna ledde partiet.

Cecilia Malmström – EU-kommissionär, är mångas favorit, men hon har i intervjuer sagt att hon inte är intresserad utan planerar att lämna politiken när hon avgår som kommissionär.

Erik Ullenhag – har varit minister och partisekreterare men lämnade partipolitiken och är sedan 2016 ambassadör i Jordanien.

ANNONS

Mats Persson – sitter i riksdagen och är ekonomisk-politisk talesperson. Han motsatte sig att partiet släppte fram Stefan Löfven som statsminister, vilket kan ligga honom i fatet i jakten på en ny partiledare.

Maria Arnholm – partisekreterare, har varit jämställdhetsminister och har lång politisk erfarenhet, bland annat som stabschef hos Bengt Westerberg i början av 1990-talet. Hon har varit uttalat för uppgörelsen med S, MP och C.

Gulan Avci – partiets talesperson i integrationsfrågor och tidigare ordförande för Liberala kvinnoförbundet. Hon tillhör dem som öppet motsatte sig Januariöverenskommelsen.

Christer Nylander – gruppledare i riksdagen, sitter i partistyrelsen och tillhör dem som stödde uppgörelsen över blockgränserna.

Birgitta Ohlsson – utmanade Jan Björklund om partiledarposten 2017 men förlorade kampen och lämnade politiken. Hon är tidigare riksdagsledamot och har varit bland annat EU- och demokratiministerminister. Frågan är om hon är beredd att ge sig in i en ny partiledarstrid.

TT

ANNONS