Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

De hemliga lagarna som råder inom Hells Angels

Hells Angels hemliga lagar utgör ryggraden i mc-klubbens organisation. Medlemmarna är hårt styrda rörande allt i från vilka som får bära olika märken på sina västar till vem som har sista ordet i en omröstning. Och den som bryter mot reglerna straffas - ibland med döden. – Det är så man uppehåller disciplinen i deras värld, säger Sven Lindgren, kriminalkommissarie på polisen i region väst och expert på de kriminella mc-gängen.

"Hells Angels MC har valt att stå utanför det ordinarie samhället och dess lagar", skrev, det som då var, Rikskriminalpolisen i en rapport 2013.
I stället har klubben egna lagar och regler som de följer.
– Det finns skrivna regler och så finns det regler som de har som är oskrivna, säger Sven Lindgren, kriminalkommissarie på polisen i region väst och expert på de kriminella mc-gängen som inte vill gå närmare in på vad det är för regler de har.

Men i Rikskriminalpolisens rapport framgår några av reglerna. De skriver att Hells Angels har en egen "grundlag", "Constitutional (world) rules". Den har hängt med nästan från start år 1948 och har i princip inte förändrats något, trots att Hells Angels har expanderat kraftigt sedan dess.

Utöver denna har de olika bestämmelser på världs-, regional-, och nationell nivå.
Detta innebär att HA-klubbarna i Sverige styrs av världsreglerna, Hells Angels MC European Rules och Hells Angels MC Sverigelag.

De styrdokument som de lokala avdelningarna styrs av, "Rules and Bylaws", liknar Rikskriminalpolisen med samhällets lagar och föreskrifter. Enligt dem utgör dessa "ryggraden" i Hells Angels.

Straffas med döden

I alla dessa lagar står det allt om vad som gäller för Hells Angels medlemmar, vilka som får bära västar, ha olika märken på sina västar, om mötesrutiner, när motorcykeln ska vara körklar och om avgifter till klubben.

Och den som bryter mot reglerna straffas.
– Det är ett signalvärde, för att signalera för de andra att så här gör man inte. Det är så man uppehåller disciplinen i deras värld, säger Sven Lindgren om vad som händer med de som bryter mot klubbens lagar.

– Man tar en diskussion, följer man inte reglerna och om det är allvarliga saker så kan det vara en del i en diskussion för en uteslutning. Det beror på vad det gäller för något, säger Sven Lindgren.

Han berättar också om hur en HA-medlem år 1998 fick en tatuering bortslipad från sin arm som straff efter att ha brutit mot en av gängreglerna.

I rapporten skriver polisen att det är vanligast att man får böta om man gör ett snedsteg. Men det finns även exempel på hur medlemmarna misshandlas, utesluts eller till och med dödas om de bryter mot reglerna.

Klubbens högste ledare

Hells Angels beskrivs som en i grunden demokratisk organisation, även om de olika medlemmarna har olika roller. 
Trots den demokratiska tanken är klubbarna uppbyggda hierarkiskt. Ju högre upp man är i organisationen, desto mindre "hanterar denne kriminella varor eller utför kriminella handlingar", skriver Rikskriminalpolisen.

Vilken roll man har framgår på märken som de har på sina västar. Ens arbetsuppgifter inom klubben och för gänget styrs utifrån vilken roll man har.

Klubbens högsta ledare är presidenten.

Men det är klubbens Sergeant at arms som ser till att de interna reglerna följs. Det är också den som är Sergeant at arms som ansvarar för bestraffning av medlemmar som inte skött sig.

De fullvärdiga medlemmarna får delta vid klubbens veckomöten. De har också en röst vid omröstningar. Det är enbart fullvärdiga medlemmar som får ha tatueringar med Hells Angels-färger och logotyp, skriver Rikskriminalpolisen i sin rapport.

För prospect-klubbarna och provmedlemmarna har Hells Angels MC specifika regler: Prospect Rules kallas de.

Hangaround är det första steget in i klubben. Det första kravet för att bli hangaround är att de ska äga en motorcykel av märket Harley Davidson, enligt dåvarande regler.
Dessa får inte vara med på klubbens möten. 

LÄS MER: Pyramidspelet inom mc-gängen

Skyddar sitt varumärke

Alla som sitter på anstalt, såväl fullvärdiga medlemmar, prospects och hangarounds finns med på The Big House Crew-listan. Här framgår det bland annat när personen blir frisläppt och var personen sitter i fängelse.
Personer som sitter i fängelse anses fortfarande vara medlemmar.
Fängslade medlemmar får pengar av Hells Angels Defence Fund varje månad. Dessutom hjälper klubben till med ekonomiskt stöd till medlemmens familj. De får också "muckarbidrag" när straffet är avtjänat. 

Hells Angels är noga med att skydda sitt varumärke. Därför har de skapat flera olika bolag som alla har i uppgift att övervaka att alla regler följs.
När en ny avdelning bildas utfärdas ett certifikat som ger medlemmarna rätten att använda varumärket och använda det i tryck.
Olika medlemmar har rätt till olika märken på sina västar. Ett av märkena är det så kallade Filthy Few. De som bär detta märke bedöms ha dödat i Hells Angels namn.

LÄS MER: Så förvarar gängen sina vapen

Ett livslångt åtagande

Att vara medlem i Hells Angels är ofta ett livslångt åtagande, skriver Rikskriminalpolisen. Men ibland lämnar medlemmar klubben, av olika anledningar.
Det finns två sätt för en fullvärdig medlem att lämna klubben:

Out innebär att personen kastas ut ur klubben. Det kan finnas flera olika anledningar till detta, exempelvis att man ljugit, samarbetat med polisen eller att man är i konflikt med de andra medlemmarna, exempelvis.
När man lämnar klubben på detta sätt måste man lämna sin motorcykel eller betala 100 000 kronor till avdelningen, enligt dåvarande regler. Alla klubbtatueringar ska dessutom tas bort. Det finns fall där tatueringarna tagits bort på ett våldsamt sätt, exempelvis med vinkelslip, skriver Rikskriminalpolisen.
Man blir även av med alla sina Hells Angels-relaterade föremål, det vill säga västen och smycken med HA-symboler.
Sparkas man ut skickas bilder på en ut till samtliga Hells Angelsavdelningar i världen.
Det kan till och med vara så att personen kan ha anledning att frukta för sitt liv när man är out. Enligt polisens rapport finns det misstankar om att personer mördats av sina tidigare vänner. Det finns också fall där medlemmar försvunnit och aldrig kommit tillbaka.

Left innebär personen slutar på grund av exempelvis personliga skäl eller att de går i pension.
På detta sätt kan man ha fortsatt kontakt med sina vänner i klubben. 
Här är det upp till respektive avdelning att besluta om vad medlemmen ska betala för att lämna klubben eller vad som ska ske med klubbtatueringarna.

"Ett franchiseåtagande"

I rapporten liknas medlemskapet i ett enprocentsgäng med ett franchiseåtagande: "Medlemmen får betala en del av sin vinst till varumärkesägaren (avdelning) och får i gengäld nyttja de fördelar medlemskapet innebär", skriver Rikskriminalpolisen. Det kan handla om att exempelvis genom att "använda sig av gänget eller klubbens medlemmar eller attribut om detta krävs för att skaffa sig olika typer av konkurrensfördelar och skydd".
De fullvärdiga medlemmarna betalar regelbundet avgifter till klubben, likaså medlemmarna i supporterklubbarna. Dessutom ska en viss procent av de brottsvinster de gör på HA-organisationens uppdrag gå till klubben.

Alla är lika mycket värda

Avdelningarna har möten en gång i veckan. Då får bara de fullvärdiga medlemmarna närvara. Det är vanligast att dessa möten hålls i klubbhusen.
Under mötena diskuteras sådant som rör klubben och dess medlemmar. Besluten tas genom att man röstar. Inom HA är alla medlemmars röster är lika mycket värda, men presidenten har den utslagsgivande rösten.
I vissa frågor krävs det att alla röstar på samma sätt för att man ska fatta ett beslut, det rör exempelvis om en medlem ska bli hangaround eller prospect i en avdelning.

Två gånger per år hålls World Officers Meet. Och fyra gånger om året är det European Officers Meet.

Sysslar med organiserad brottslighet

Hells Angels MC uppfyller Europeiska unionens uppsatta kriterier för vad som kännetecknar organiserad brottslighet, enligt Rikskriminalpolisens rapport. Den typ av brottslighet som de sysslar med är bland annat ekonomisk brottslighet, våldsbrott, narkotikabrottslighet, olaga hot och utpressning.
– Främst rör det sig om indrivningar och utpressningar. Där finns ett betydande mörkertal. Vi ser att HA-killarna ofta har stora ekonomiska tillgångar, samtidigt som vi har väldigt få offer som anmäler. Min slutsats är att den här verksamheten pågår i det tysta, har Sven Lindgren sagt tidigare.

Dessutom har medlemmar eller personer med anknytning till Hells Angels ha kopplats ihop med mord och andra våldsdåd. Bland annat var det flera personer som figurerade i utredningen rörande Antons försvinnande och död som har en koppling till Hells Angels.

Och 2001 dödades två personer på HA-gården i Gunnilse.

En artikel i GP gjorde polisens underrättelsetjänst bedömningen att Hells Angels, vid årsskiftet i alla fall, var den starkaste och farligaste gruppen i den undre västsvenska världen.

I dag finns det 14 fullvärdiga Hells Angelsavdelningar i Sverige, den nyaste är i Hässleholm och startade i år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.