Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De flesta försvunna barn återfinns

Varje år anmäls 6000 till 7000 personer som försvunna i Sverige. Hundratals av dessa är barn. De allra flesta återfinns efter högst några timmar.
Bara i Västra Götaland försvinner varje år mellan 160 och 180 barn. Men att barn förs bort av någon främling är mycket ovanligt. Barn under tolv år som rapporteras försvunna har oftast gått hem till någon kompis, eller glömt bort tiden och inte kommit hem när de ska. Föräldrarna blir oroliga och anmäler.

- Att barn försvinner och sedan inte kommer tillbaka händer i princip aldrig, säger Eva Lannborn, kriminalinspektör på länskriminalpolisen i Västra Götaland.
Under hennes tio år som handläggare av försvinnanden har hon varit med om ett enda fall där ett barn försvunnit och sedan inte återfunnits. Det handlar om en då tioårig pojke från Angered som försvann sommaren 2002. Han var med sina föräldrar i centrum för att shoppa, men skildes från dem för att åka hem till en kompis. Han kom dit och därifrån. Men hem kom han aldrig. Polisen vet ännu inte vad som har hänt honom.
- Han är fortfarande försvunnen, säger Eva Lannbom.

Om det skulle visa sig att Engla förts bort av en okänd gärningsman är det något som händer mycket sällan. Jerzy Sarnecki är professor och kriminolog vid Stockholms universitet:
- En sådan här händelse är varje föräldrars mardröm, men det är extremt ovanligt att ett barn utsätts för grova våldsbrott eller kidnappas av en vilt främmande person. Förs ett barn bort handlar det oftast om en närstående gärningsmän, säger han.

Polisen i Västra Götaland har samma bild.
- Att barn kidnappas av någon av föräldrarna som till exempel förlorat en vårdnadstvist händer oftare. Men då handlar det inte om försvinnande utan egenmäktighet med barn, säger Eva Lannborn.
Förra året anmäldes totalt 1 644 personer försvunna i Västra Götaland, av dem har alla utom 15 kommit tillrätta. 14 av dessa har försvunnit från flyktingförläggningar.
- Det handlar sannolikt om frivilligt försvinnande. Det gör det i de allra flesta fall, säger Nils Lundqvist, kriminalinspektör på länskriminalen i Västra Götaland.
Den person som inte försvann från en flyktingförläggning är en vuxen kvinna. Hon försvann när hon var i Italien för att arbeta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.