Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

De byter slask mot vita stränder

Janne Andreasson har inte ångrat sig en sekund. Arbetspressen hade fått honom att längta bort från svensk sjukvård under flera år. I dag sitter han inte långt från en strand i Thailand och svarar på samtal för svenska sjukvårdsupplysningen.

– Som sjuksköterska känner jag mig väldigt privilegierad. Jag var i Thailand första gången för 20 år sedan och har alltid velat prova på att bo och arbeta här, säger Janne Andreasson, 53, som sedan årsskiftet arbetar för Medicall, ett callcenterföretag i staden Hua Hin i södra Thailand. 

LÄS MER: Jobb i solen lockar svenska sköterskor


Genom att utnyttja tidsskillnaden kan Medicall erbjuda kostnadseffektiv sjukvårdsrådgivning under svensk nattetid. Bolaget grundades av två svenskar för fyra år sedan. I dag är det ett 40-tal sköterskor som ger råd åt sjuka i Sverige.

De flesta börjar närma sig pensionsåldern och vill avrunda yrkeslivet i ett varmare klimat. Senaste åren har dock föräldrar till yngre barn anslutit sig till arbetslaget, mycket på grund av Hua Hins svenska grundskola.


Enligt Janne Andreasson är det bästa med flytten att han lyckats byta mörker och slask mot sol och benvita stränder. 


– Jag jobbar tidig morgon till strax efter lunchtid. Efter det har jag tid över att ligga vid poolen eller att gå till stranden. Jag skrev nyligen på ett tillsvidarekontrakt och planerar att bli kvar i åtminstone några år, säger han.

Arbetspressen i Sverige ligger bakom flytten 

Senaste åren har GP skrivit om bristen på personal inom svensk sjukvård. För Janne Andreasson var det just arbetsbelastningen som fick honom att följa tidigare kollegors exempel och flytta till Hua Hin. Redan från början var kontrasten mot akutmottagningarna på Sahlgrenska och Kungälvs sjukhus slående, berättar han. 


– Jag har jobbat inom vården sedan 20-årsåldern och under de senaste åren har jag tröttnat på trycket på personalen. Om jag jämför med min jobbsituation i Sverige så är detta en helt annan värld. Nu pratar jag i telefon med endast en person åt gången, och då känns det som om man har tid att göra ett bra jobb.

Flytten till Hua Hun blev också möjlig då Janne Andreassons två barn nu har flyttat hemifrån. 


Hua Hin ligger ungefär 20 mil söder om Bangkok. Det är en turiststad och lite av en nordisk koloni. Längs gatorna finns restauranger med svenska rätter och utanför staden ligger ett Ikea-varuhus.


– Om man får lite hemlängtan så finns det restauranger som serverar svensk kålpudding. Men just nu är det Thailand som känns som hemma. Thailändarna är väldigt öppna och jag känner mig mer som en lokalinvånare för varje dag som går. Det viktiga är att skapa sig en vardag här nere, säger han. 

Lever bra på lönen

De flesta som jobbar för Medicall har kontrakt på sex månader, men tolv personer jobbar som tillsvidareanställda. Enligt företagets vd Davide Nyblom ligger grundlönen på 70 000 baht, plus 8 500 baht i bostadstillägg. Det motsvarar totalt 18 900 kronor.


– Lönen ligger under den svenska, men långt över vad en sjuksköterska i Thailand tjänar. Det innebär att man lever gott här nere. Samtidigt är bolaget registrerat i Thailand och därför betalar vi inte samma arbetsgivaravgifter som i Sverige. Våra anställda måste därför avsätta pengar till pensionen på egen hand, säger Davide Nyblom. 


Även om myndighetsutövningen tar lite längre tid än Sverige så går det överlag bra att driva företag i Thailand, berättar Davide Nyblom. Han ser därför ljust på framtiden. 


– Vi har inga problem att rekrytera och våra anställda kommer från både Haparanda och Malmö. En gång per år annonserar vi om nyanställningar och då är det många som hör av sig. Det är dessutom flera av våra tidigare anställa som kommer tillbaka och arbetar för oss igen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.