Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De blir programledare för SVT:s nya storsatsning

Som GP Nöje tidigare avslöjat blir Belinda Olsson en av programledarna för SVT:s nya samhällsprogram Opinion Live. Nu erfar GP.SE att den andra av de två programledarna blir Olle Palmlöf, som gör comeback efter nästan ett decennium i kulisserna. – Jag kommer att vara med på något sätt, bekräftar den förre Sveriges Radio och SVT-profilen till GP.SE.

Den 14 januari har SVT premiär för sitt nya samhällsprogram: Opinion Live. Som GP Nöje tidigare avslöjat har Belinda Olsson – som slog igenom stort med feministiska antologin Fittstim – erbjudits jobbet som en av programledarna. Enligt källor nära produktionen som GP.SE pratat med är en andra programledare nu klar för storsatsningen: Olle Palmlöf. Enligt GP:s uppgifter blir det ett upplägg som skiljer sig rejält från SVT Debatt, där programlederiet inte kommer innehas av enbart en programledare. Palmlöf ska på något sätt dela uppdraget med Belinda Olsson.

Jobbet blir en comeback i rutan för Olle Palmlöf som skapade 2005 skapade stora rubriker efter att ha åkt fast för rattfylleri. Han dömdes för brottet efter att ha stoppats i en rutinkontroll där provet visade 0.97 promille, strax under gränsen för grovt rattfylleri. Efter händelsen hoppade han av sina två programledaruppdrag på "Gomorron Sverige" och "Faktum" på SVT. Sedan dess har han mestadels hållit sig bakom kulisserna, bland annat som producent för Mästarnas mästare och "Håkan och Lenas podcast" som kammade hem ett guldägg i fjol. Redan 2004 vann han Stora journalistpriset i kategorin Årets avslöjande med SVT-programmet CP-magasinet.

För GP.SE bekräftar Olle Palmlöf på onsdagskvällen att han kommer att vara involverad i det nya programmet, men vill inte säga i vilken roll:

– Jag kommer att vara med på något sätt, men det är inte helt klart än, säger han till GP.

GP har kontaktat projektledaren för SVT:s Opinion Live, Katarina Sahlin, som avstår att kommentera uppgifterna.

– Jag är utomlands och kan inte prata just nu, säger hon.

Även Mette Friberg, chef för samhällsprogrammen på SVT Göteborg, avstår att kommentera Palmlöfs comeback:

– Vi kommer avslöja detaljerna kring programmet den 4 januari, säger hon till GP på onsdagskvällen.

SVT:s nya samhällsprogram Opinion Live kommer att vara ett studiobaserat program med fokus på opinion och samhällsdebatt.

– Vi kommer inte ha storforumdebatter men det kommer fortfarande finnas publik. Vi kommer ha diskussioner och debatter på ett annat sätt och kanske inte bara debatter utan även samtal och intervjuer, sa projektledaren Katarina Sahlin till GP tidigare i december.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.