De avgick efter Macchiarini-skandalen

I samband med att skandalen kring Paolo Macchiarini började rullas upp tvingades många att lämna sina poster.

ANNONS
|

Anders Hamsten

Rektor för Karolinska institutet (KI) 2013–2016, avgick i februari i fjol efter massiv kritik. Hamsten friade Macchiarini från misstanken om forskningsfusk och försvarade Macchiarinis operationer i en debattartikel i Dagens Medicin.

Harriet Wallberg

Rektor för KI 2003–2013. Enligt Sten Heckschers rapport om Macchiarini-affären var Wallberg pådrivande i att rekrytera Paolo Macchiarini till KI och Karolinska universitetssjukhuset (KS). Hon lämnade KI för att bli universitetskansler men avskedades av regeringen.

Hans-Gustaf Ljunggren

Lämnade på eget initiativ sitt uppdrag som dekanus för forskning vid KI. Ljunggren var en av de personer som handlade ärendet där Macchiarini friades från forskningsfusk.

ANNONS

Jan Carlstedt-Duke

Lämnade sin roll som rektorsråd på KI i februari i fjol. Carlstedt-Duke bidrog till att fria Macchiarini från misstankarna om forskningsfusk.

Lars Leijonborg och KI:s styrelse

Leijonborg var ordförande för KI:s styrelse och avgick den 2 september inför att Sten Heckscher skulle presentera sin rapport. Helene Hellmark Knutsson (S), minister för forskning och högre utbildning, avskedade senare hela KI:s styrelse och sade att hon hade avskedat även Leijonborg om han inte gått frivilligt.

Urban Lendahl

Lämnade sin post som sekreterare i Nobelkommittén och Nobelförsamlingen eftersom han utretts för sin roll i att rekrytera Macchiarini.

Timeout

Utöver dessa tvingades dessutom två chefer på KS att ta timeout.

Dessutom har bland annat Katarina LeBlanc har begärt att få sitt namn borttaget från en vetenskaplig artikel publicerad i den ansedda tidskriften The Lancet. Centrala etikprövningsnämnden (CEPN) anser i en granskning att artikeln är fusk.

TT

ANNONS