Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kommunalrådet David Lega (KD) om nya LSS-lagförslaget. Bild: Anders Ylander

David Lega om nya LSS-lagförslaget: Bra, men inte tillräckligt

Regeringen kommer tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna ändra lagen så att andning och sondmatning åter ska ge rätt till personlig assistans. Bra men inte tillräckligt, menar David Lega (KD).
– Även om de gör saker som är bra, så är jag jättebekymrad för alla dem fått indragna beslut och försämrade villkor, säger han.

Regeringen kommer, tillsammans med C och L, att göra en lagändring som innebär att andning och sondmatning åter ska ge rätt till personlig assistans. Sammantaget är det ett 50-tal barn i hela landet som har fått indragen personlig assistans på grund av dagens tolkning av lagen om särskilt stöd för funktionshindrade, LSS, och rätten till personlig assistans.

– Detta ska rätta till en av de mest grundläggande bristerna i nuvarande lag, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.

Nu går lagförslaget ut på remissrunda och förhoppningen är att de nya reglerna är på plats till sommaren.

– Ett antal barn kan flytta hem igen, som fått vistas på sjukhus eller vårdinrättning. Det innebär att föräldrar får avlastning från det ständiga vakandet och oron för att deras barn inte ska kunna andas eller få i sig rätt mängd mat via sonden, säger Liberalernas Bengt Eliasson till TT.

"Det är jättebra"

David Lega (KD), kommunalråd i Göteborg, har under en lång tid kämpat för en mer generös tolkning av lagen och dessutom riktat hård kritik mot den tidigare LSS-utredningen som presenterades strax efter årsskiftet.

– Det är jättebra att lagen ändras. Jag har ju kämpat jättelänge för detta, säger han.

Men han menar att trots de tilltänkta ändringarna, så finns det fortfarande grupper som blir utan assistans.

– Man har en tendens att bara titta på barn och unga. Men man tittar exempelvis inte på föräldrar som har funktionshinder. De ändringar som regeringen tittar på nu ligger tio år efter det som borde göras, säger David Lega.

Kritisk mot ny utredning

I och med januariavtalet, det budgetsamarbete som regeringspartierna S och MP ingått med C och L, ska hela LSS-lagstiftningen ses över i en ny assistansutredning under mandatperiodens gång. Lagändringen om sondmatning och andning är sannolikt bara en del i större ändringar som de fyra partierna ämnar att göra på sikt.

Bengt Eliasson ska skriva direktiv till den nya utredningen och betonar att det kommer att vara ett första ett första viktigt steg för att "återupprätta" LSS.

David Lega är mycket kritisk till en utredning eftersom akuta problem skjuts upp på tiden.

– Att frysa nu och säga att man inte gör något på två år till, det är en lättnad för de som inte har blivit drabbade och en katastrof för de som har blivit drabbade. Man gör inte mer än den här lagändringen, utan man begraver det i en ny utredning, säger David Lega.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.