Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

- Jag är stolt över att vi har haft en positiv kampanj, säger David Lega i KD-Göteborg.

David Lega nöjd med beskedet från Forssmed

Kommunalrådet David Lega ville absolut ha en KD-ledare med plats i riksdagen. Trots det är han inte besviken över att Jakob Forssmed drar sig ur partiledarstriden.

- Vi har haft en bra och positiv process med två bra kandidater. Jag respekterar Jakobs beslut, säger David Lega, som är gruppledare för Kristdemokraterna i Göteborg.

Beskedet att Jakob Forssmed inte längre kandiderar till posten som ny partiledare kom vid lunchtid på onsdagen. Det lämnar fältet öppet för Ebba Busch Thor att ta över efter Göran Hägglund i april.

Läs också: Forssmed lämnar partiledarstriden

– Jag bedömer att jag inte har förutsättningar att få tillräckligt stöd, säger Jakob Forssmed till TT.

– Och jag har också ringt Ebba, meddelat henne detta, gratulerat till brett stöd och önskat henne lycka till.

Jag vill bespara partiet osäkerhet och spekulation

Forssmed, för närvarande partiets ekonomisk-politiska talesperson, säger att en del av de nomineringar som hittills gjorts kom till efter omröstningar med ganska jämna resultat. Och han bedömer att han hade kunnat få fler nomineringar från de distrikt som återstår. Men stödet är ändå inte tillräckligt starkt, framhåller han.

– Jag vill bespara partiet en tid av osäkerhet och spekulation och att vi dras isär ytterligare, säger Forssmed.

För mindre än en månad sedan uttalade David Lega, som också är partiets andre vice ordförande, sitt starka stöd för Jakob Forssmed,

- Det är nödvändigt att partiledaren sitter i riksdagen. Jag anser att Jakob Forssmed är den bästa kandidaten, sade han då.

Trots det låter han inte det minsta besviken efter dagens besked:

- Jag är stolt över att vi har haft en positiv kampanj. Jag tror många andra partier har mycket att lära av oss, säger David Lega.

Att Ebba Busch Thor, 28 år och kommunalråd i Uppsala, ser ut att bli ny KD-ledare utan riksdagsplats tycks inte längre vara något stort problem.

- Självklart är det en nackdel, men vi får lösa det på något sätt, säger Lega, som själv gärna vill bli omvald till Kristdemokraternas partistyrelse.

Synd att Forssmed hoppade av

Andra kristdemokrater, som distriktsordföranden i Västerbotten, Anders Sellström, har under onsdagen beklagat att Forssmed hoppar av.

– Hans enorma erfarenhet av regeringsdelen och kunnande om partiets politik samt att han sitter i riksdagen, vägde tungt, säger han till TT.

Forssmed slängde in handduken sedan det största partidistriktet, Jönköpings län, på tisdagskvällen nominerat Ebba Busch Thor. Röstsiffrorna i distriktsstyrelsen var 10-3 till Busch Thors fördel.

– Det är lite överraskande, säger statsvetaren Magnus Hagevi om distriktets ställningstagande.

Han pekar på att Busch Thor är ganska starkt kopplad till den värdekonservativa falang som under ledning av Mats Odell utmanade Göran Hägglunds partiledarskap för några år sedan och förlorade.

– Dessutom kommer Busch Thor inte från Jönköpings län, vilket är lite av aristokratin inom KD, säger Hagevi.

Hagevi tror att KD:s färd högerut på den politiska skalan kommer att gå snabbare och längre med Busch Thor än med Forssmed.

– Det är en mer konservativ agenda med Busch Thor, säger han till TT.

Glöm höger och vänster

Men David Lega har en annan uppfattning:

- Jag tycker vi håller på för mycket med höger och vänster. Vi är kristdemokrater, det är viktigast, säger han.

Lega betonar att det är partiet som fattar beslut om politiken, inte partiledaren, och hävdar att det handlar om ett lagarbete.

Alf Svensson, som var partiledare för KD i många år, tycker det är bra att det inte uppstår en långdragen strid om partiledarposten, som kunde ha avgjorts först på det extra rikstinget den 25 april.

– Jag tror att det är hälsosamt för partiet att inte långdra den här kampen ända fram till rikstinget, säger Svensson.

Han ger inte mycket för påståendet att Busch Thor skulle vara mer höger än Forssmed.

– Det är mer ett journalistiskt intresse än något som är verklighetsförankrat. Vänta och se vad hon står för i den praktiska politiken, säger Svensson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.