Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

David Lega var, innan han blev kristdemokraternas representant i EU-parlamentet, under nio år kommunalråd i Göteborg.  Bild: Olof Ohlsson
David Lega var, innan han blev kristdemokraternas representant i EU-parlamentet, under nio år kommunalråd i Göteborg. Bild: Olof Ohlsson

David Lega bjöds på lyxresa till Förenade Arabemiraten

Göteborgaren och kristdemokraternas EU-parlamentariker David Lega bjöds på en resa av och till Förenade Arabemiraten. Därefter har hans resa använts till PR av diktaturen – han själv försvarar dock resan.
– Jag har följt alla regler och deklarerat allt själv, säger David Lega till GP.

Det var i januari förra året som David Lega flög business class och bodde på ett femstjärnigt hotell i fem nätter. Han berättar att besöket handlade om barns rättigheter och välbefinnande för människor med funktionshinder.

Han reste inom ramen för gruppen ”Intergroup on childrens rights”. Där är David Lega ordföranderepresentant för EPP, den kristdemokratiskt och liberalkonservativa gruppen i parlamentet.

Efter besöket har Förenade Arabemiratens statliga officiella nyhetskanal gått ut och sagt att Lega har pratat positivt om staten.

– Det är inte så konstigt att de skriver några meningar om att jag var där, och att de då väljer ut det som är positivt – det är ganska naturligt. Sedan kan jag vara både positiv och negativ i mina egna uttalanden på sociala medier, och det har jag också varit från start.

”Det är en unik möjlighet”

David Lega försvarar resan och menar att det är viktigt att lyfta problem med bristande demokrati på plats.

– Absolut, det är det som är mitt jobb. Det är viktigt att vara på plats och studera, men också kritisera. Jag fick bland annat 45 minuter med utrikesministern och prinsens närmaste man, och det är en unik möjlighet att förklara Sveriges, men också Europas syn på mänskliga rättigheter, säger David Lega och fortsätter:

– De har en helt annan syn på funktionsförhindrade och då var det viktigt att komma ner och se hur de jobbade med det – det fanns stora brister i de mänskliga rättigheterna. Och det är viktigt att ge kritik innan de närmar sig EU.

Saknade pengar för resan

Vidare berättar Lega att resan inte hade blivit av om inte Förenade Arabemiraten hade stått för kostnaderna.

– Budgeten räcker inte för mig. Jag kan inte resa i ekonomiklass med min rullstol eftersom det blir för trångt och jag måste bo på ett hotell som är tillgängliga för alla. Alternativet hade varit att jag inte hade åkt alls. I de här lägena är det inte konstigt att man låter något annat land eller organisation stå för kostnaderna, säger han och fortsätter:

– Det var en eller två middagar som de betalade, och det var under möten. Resten stod jag för själv.

EU-parlamentariker får väl pengar för att kunna betala sina resor på egen hand?

– Vi har en årlig resebudget, men den räcker inte heller. I förra året besökte jag Australien, Israel, Washington, Dubai och New York. Den här budgeten hade bara räckt för en. Det har varit lämpligt om det fanns en större budget, men nu kommer det att ske en del förändringar – och då hoppas jag att det sker en förändring inom det här området.

”Ingenting har varit hemligt”

David Lega tycker inte att han har försökt dölja resan på något sätt, utan berättar att han redovisade allt direkt efter sin hemkomst.

– Jag har följt alla regler och deklarerat allt själv. Så ingenting har varit hemligt och det har inte varit något avslöjande. Jag har skrivit om mitt besök på sociala medier också, säger han.

Så du ångrar inte att du tackade ja till resan?

– Nej, vi gör alltid en avvägning inför alla resor. Jag lärde mig mycket, såg sakerna som inte fungerade och kritiserade det. Som EU-parlamentariker är det viktigt att möta världens ledare på plats.

David Lega var, innan han blev kristdemokraternas representant i EU-parlamentet, under nio år kommunalråd i Göteborg. Han satt bland annat i idrotts- och föreningsnämnden. Före det var han välkänd som framstående simmare, och var med på två paralympiska spel och slog flera världsrekord.

LÄS OCKSÅ: Heta känslor i EU-parlamentet vid slöjdebatt

LÄS OCKSÅ: EU fördömer Iran – hårda sanktioner väntar

LÄS OCKSÅ: Direktörer i Göteborgs stad tjänar över 100 000 i månaden – men saknar arbetsuppgifter

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.