Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Søren Espersen från Dansk Folkeparti skakar hand med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under SD:s landsdagar i Göteborg 2011. Nu ligger han och andra danska politiker i startgroparna för den svenska valrörelsen. Arkivbild

Danskar välkomnar svensk invandringsdebatt

I Danmark ser många politiker med intresse på hur invandring har seglat upp som en viktig valfråga i Sverige. Viljan är stor att komma och delta i den svenska valrörelsen.

Dansk Folkeparti (DF) ställer gärna upp för att stötta sitt vänparti Sverigedemokraterna, säger DF:s talesman i utrikesfrågor Søren Espersen till Jyllands-Posten.

Han understryker att det är upp till SD att i så fall komma med en inbjudan.

Även politiker från de tre borgerliga regeringspartierna signalerar att de gärna tar del i den svenska invandringsdebatten, enligt tidningen. Michael Aastrup, utrikespolitisk talesman för Venstre, säger att "det fortfarande är ett problem att en del svenska partier inte vill ha något med Sverigedemokraterna att göra".

- Men det slutar med att de skjuter sig själva i foten. Nu är de tvingade att diskutera invandrare, eftersom stora delar av den svenska befolkningen kräver det, säger han.

Liknande ordval gör Liberal Alliances talesman i utrikesfrågor, Henrik Dahl.

- Sverige har blundat för ett problem som även en blind man har kunnat erfara, säger han till Jyllands-Posten.

Naser Khader, utrikespolitisk talesman för De Konservative, säger att han gärna reser över till Sverige om han bjuds in av systerpartiet Moderaterna.

- Det blir ett historiskt val, slår han fast.