Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Danska bilister attackeras med sten i Skåne

Danska bilister har utsatts för stenkastning i Skåne på E65 sedan i april. Polisen har fått in uppåt 45 anmälningar i nuläget och en av bilisterna ska ha fått stenen rakt i ansiktet.

Sedan april månad har danska bilister som kört på E65 mellan Ystad och Skurup utsatts för stenkastning, vilket TV2/Bornholm var först med att rapportera.

Sedan danska medier rapporterade om saken i förra veckan har fler anmälningar kommit in, berättar Ewa-Gun Westford, presstalesperson på polisen.

– Vi har mellan 40 och 45 anmälningar nu och det kommer in fler hela tiden eftersom de flesta inte har anmält det direkt utan först när de såg det i media, säger hon.

Enligt presstalespersonen Ewa-Gun Westford har ärendet hög prioritet. Bild: Anna Hermansson
Enligt presstalespersonen Ewa-Gun Westford har ärendet hög prioritet. Bild: Anna Hermansson

Det handlar alltså om en eller flera personer som kastar sten och vissa fall metallföremål på bilarna som passerar. Det senaste fallet inträffade så sent som på tisdagskvällen.

En bilist har skadats allvarligt

De flesta anmälarna uppger skador på sig själva och sina bilar. I det allvarligaste fallet fick bilisten en sten rakt i ansiktet vilket orsakade skador på ögat och tänderna.

– Han har mist synen på sitt öga är infon vi har fått till oss, säger Ewa-Gun Westford.

Kvällsposten har pratat med några danskar som attackerats.

– Hade stenen kommit 10 centimeter till vänster hade min fru fått den i huvudet, säger en av de utsatta bilisterna till Kvällsposten.

I nuläget finns ingen misstänkt och polisen vill inte spekulera i motiv.

– Det är för tidigt att säga. Vi vågar inte spekulera om vem eller vilka eller anledning till det, säger Ewa-Gun Westford.

En klar majoritet av fallen gäller dock danskregistrerade bilar.

– Det är till 98, 99 procent danska bilister som är utsatta och endast mycket få svenskar. Till synes är det riktat mot danska bilister/danska fordon säger hon.

LÄS MER: Sverige lättar på inreseförbudet från Danmark och Norge

Uppmanar utsatta att anmäla direkt

Det är många danska bilister som passerar sträckan för att ta färjan till eller från Bornholm, eller för att besöka sina sommarhus i Skåne, Småland och Blekinge.

Enligt Ewa-Gun Westford har frågan hög prioritet hos polisen.

– Med tanke på vad det kan orsaka. Vi jobbar mycket metodiskt och förhör alla som ringer och anmäler. Vi uppmanar alla som utsätts att omedelbart stanna bilen och anmäla, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.