Sommaren är vanligtvis högsäsong för resor över Öresundsbron. Den här sommaren har varit betydligt lugnare men en ökning kan eventuellt ses under förmiddagen den 1 augusti då reserestriktionerna lättas. Arkivbild.
Sommaren är vanligtvis högsäsong för resor över Öresundsbron. Den här sommaren har varit betydligt lugnare men en ökning kan eventuellt ses under förmiddagen den 1 augusti då reserestriktionerna lättas. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

"Danmark vill inte ha flyktig turism"

Från och med i dag är boende i alla svenska län välkomna till Danmark – och redan under lördagsförmiddagen kunde en effekt av detta anas. Något fler svenska bilar körde under förmiddagen över Öresundsbron på väg till Danmark.

ANNONS

– Jag kan se när jag tittar i kamerorna att det är lite fler svenska bilar än tidigare, så det är inte helt orimligt att anta att det är på grund av detta, säger Anna Hansson, trafikledare på Öresundsbrons trafikcenter.

Fritt fram att resa till och från Danmark är det för boende i gränsregionerna Skåne, Blekinge och Halland. För övriga gäller att man måste ha en rimlig anledning, exempelvis arbetspendling, familjebesök eller turistbesök om minst sex nätter.

Gynna relationer

– Det handlar om att de inte vill ha en flyktig turism där väldigt många människor kommer in väldigt kort tid. De vill stimulera en turism som kommer på veckobasis, i praktiken, säger Johan Wessman, vd på Öresundsinstitutet.

ANNONS

Att man ändå tillåter fria resor för grannlänen beror, enligt Johan Wessman, på att man vill gynna relationerna i gränsregionerna. I Skåne bor i dag drygt 20 000 danskfödda personer och 10 000 svenskfödda personer bor i östra Danmark. Dessutom har drygt 10 300 svenska fritidshus danska ägare.

Rörlighet viktig

– Det här är en tätbefolkad gränsregion, den ökade rörligheten är oerhört viktig. Relationer mellan Danmark och Sverige har gnisslat lite under våren "varför kommer danskar in, varför får inte svenskar åka fritt in", det här tror jag kommer gynna relationsskapandet mellan länderna, säger Johan Wessman.

Danmark tillåter även resor genom landet om slutmålet är ett annat land. För sådana resor ska man kunna visa upp relevant resedokument, exempelvis bokning av hotellvistelse eller annat boende i det landet.

Ellinor Knoxborn/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS